Biografi

Wu-Tang Clan är ett hiphopkollektiv från Staten Island, New York, bestående av nio amerikanska rapartister, som kommit att bli Grammy-vinnare, multiplatinumsäljande soloartister, skivproducenter, filmstjärnor, egna företagare och kompositörer, men inte minst ikoner.

Gruppen startades 1992, då med endast tre medlemmar, RZA, GZA och Ol’ Dirty Bastard, kända som All In Together Now. Gruppen värvade senare sex nya medlemmar och bestod av nio MC’s tills Ol’ Dirty Bastards tragiska bortfall år 2004. Idag uppskattas det finnas 300 Wu-Tang Clan-medlemmar, bestående av framgångsrika rappare, skådespelare och producenter, vilka har samarbetat ihop med bland annat Method Man, Ghostface Killah, DMX, Mobb Deep och Busta Rhymes.

Namnet Wu-Tang Clan har sitt ursprung från en kinesisk film om kampsport från 1981, Shaolin and Wu Tang.

Medlemmar:
* Ghostface Killah (född som Dennis Coles, 1970) har ett väldigt säreget, nästan abstrakt sätt att rappa på, och är känd för att skriva texter oerhört kvickt.

* GZA (född som Gary Grice, 1969) är gruppens äldsta medlem och även den mest erfarne. Han började rappa 1976 när hiphop fortfarande var ett lokalt fenomen i New York.

* Inspectah Deck (född som Jason Hunter, 1970) var en av gruppens största stjärnor och drog till sig uppmärksamhet genom att bidra med fantastiska prestationer på både Wu-Tang-album och andra medlemmars soloplattor.

* Masta Killa (född som Elgin Hunter, 1969) var den enda medlemmen som inte redan var en erfaren rappare då Wu-Tang Clan bildades.

* Method Man (född som Clifford Smith, 1971) var den yngsta medlemmen i Wu-Tang Clan och den första att släppa ett Wu-Tang soloalbum, Tical.

* Ol’ Dirty Bastard (född som Russell Jones, 1968-2004) var utan tvekan den mest unika och oberäkneliga medlemmen i gruppen. Hans vilda beteende väckte mycket uppmärksamhet i media. Han var bland de mest populära medlemmarna i Klanen med höga försäljningssiffror och duetter med giganter inom industrin, t ex Mariah Carey.

* Raekwon (född som Corey Woods, 1970) kallas ”The Chef” eller ”Kocken” för sina verbala färdigheter, och även för sin konst att göra crack av kokain.

* RZA (född som Robert Diggs, 1969) är ledaren för gruppen. Han har producerat hela ”Enter the Wu-Tang” och många av låtarna på de efterkommande Wu-Tang-albumen.

* U-God (född som Lamont Hawkings, 1970) en av de mindre populära medlemmarna av Wu-Tang, delvis för att ha suttit inspärrad under större delen av inspelningen av ”36 Chambers”.

Redigerad av sojasaus den 25 nov 2010, 14:28

All text skriven av användare på denna sida är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution/Share-Alike.
Texten kan även vara tillgänglig under licensen GNU Free Documentation.

Faktaruta

Genererat från fakta markerade i wikin.

Inga fakta om denna artist

Du ser version 2. Se äldre versioner, eller diskutera denna wiki.

Du kan också se en lista med alla senaste wiki-ändringarna.