Biografi

Warren William Zevon, född 24 januari 1947 i Chicago, Illinois, död 7 september 2003 i Los Angeles, Kalifornien (i mesoteliom), var en amerikansk musiker.

Hans far var av rysk-judisk härkomst, och hans mor var amerikansk mormon. Han var oerhört talangfull och intelligent som barn, och ska ha fått det högsta resultatet som någonsin gjorts i Fresno, Kalifornien i ett IQ-test. Han lyckades trots detta inte särskilt bra i skolan, mest på grund av att hans familj flyttade runt mycket. Han arbetade i övre tonåren på musikbolaget White Whale där han skrev låtar åt exempelvis the Turtles. 1967 fick Zevon kontrakt med Imperial Records men försäljningsframgångar uteblev. 1987 fick han en stor hit med en låt om boxaren Ray Mancini. Han har turnerat med Everly Brothers och arbetat med namn som REM, Bob Dylan, Neil Young och Don Henley.

Den 12 september 2002 meddelande han att han drabbats av mesoteliom, en obotlig typ av lungcancer. Efter diagnosen började Zevon arbeta med ett sista album, The Wind. Den 7 september 2003, en dryg vecka efter skivsläppet, avled Warren Zevon. Han levde tillräckligt länge för att se sina barnbarn födas.

Redigerad av hokeydokey den 4 jan 2009, 21:24

All text skriven av användare på denna sida är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution/Share-Alike.
Texten kan även vara tillgänglig under licensen GNU Free Documentation.

Faktaruta

Genererat från fakta markerade i wikin.

Inga fakta om denna artist

Du ser version 1. Se äldre versioner, eller diskutera denna wiki.

Du kan också se en lista med alla senaste wiki-ändringarna.