Biografi

Erik Torsten ”Totta” Näslund, född 1 april 1945 i Sandviken, död 19 juni 2005 i Göteborg, var en svensk musiker och sångare.
Näslund växte upp i Köpmanholmen och bosatte sig 1970 i Göteborg. Han uppmärksammades som musiker under progg-vågen, då han var med först i Nynningen och sedan i Nationalteatern. Han var också en av frontfigurerna i Tältprojektet. Sedan proggen dött ut har han bland annat varit verksam som bluesartist i Tottas bluesband. Sin stora berömmelse bland de breda folklagren fick Totta med sina soloskivor som gjordes efter 1995.
Han avled 2005 på Östra sjukhuset i Göteborg, efter en lång tids sjukdom i cancer, kort efter en sista turné till Hibbing, Minnesota. Det var i Hibbing Bob Dylan växte upp från sju års ålder. Näslunds sista inspelade skiva blev Dylan, ett album med tolkningar av Bob Dylan på svenska som han spelade in tillsammans med Mikael Wiehe och som gavs ut postumt 2006.
2006 gavs hyllningsalbumet Bra dagar - en skiva till Totta ut, med medverkan från artister som Plura, Jenny Silver, Tomas Andersson Wij, Mikael Wiehe och Nisse Hellberg

Redigerad av [raderad användare] den 16 jul 2008, 13:16

Källor

Wikipedia

All text skriven av användare på denna sida är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution/Share-Alike.
Texten kan även vara tillgänglig under licensen GNU Free Documentation.

Faktaruta

Genererat från fakta markerade i wikin.

Inga fakta om denna artist

Du ser version 1. Se äldre versioner, eller diskutera denna wiki.

Du kan också se en lista med alla senaste wiki-ändringarna.

Mer information

Från andra källor.

Länkar
Skivbolag