Biografi

The Smiths var en popgrupp bildad 1982 i Manchester, England. Bandet bestod av den karismatiske sångaren Morrissey, gitarristen Johnny Marr, basisten Andy Rourke, Mike Joyce på trummor, samt Craig Gannon som under en kort tid ersatte Andy Rourke. De spelade en form av popmusik som var nydanande i dåtidens musikindustri. Inspirationen kom främst från 60- och 70-tals-grupper, Morrissey hade alltid beundrat 60-talssångerskor som Sandie Shaw. Marr var den som skrev musiken, vilken ofta byggde starka melodier uppbyggda av lager av gitarrslingor. Morrissey skrev bandets texter, som ofta var provokativa, fulla med litterära referenser och som handlade om allt från kriminalitet och samhällsförfall till trasig kärlek och trasiga människor. Morrissey gjorde även spektakulära uttalanden om bland annat politik och musikindustrin, vilket gav honom en stämpel som uppstudsig och udda. Själv bidrog han till bilden av sig själv genom att gå ut som vegetarian och påstå sig leva i celibat. Gruppen blev en av de mest inflytelserika brittiska under 1980-talet.

Bandet slog igenom med singeln ”Hand in Glove” 1983. The Smiths upplöstes 1987 efter att Johnny Marr hade tröttnat på pressen det innebar att skapa musik. I senare intervjuer har både Johnny Marr och Morrissey sagt att The Smiths hade kunnat existera längre om de bara hade tagit en paus istället för att sluta spela helt.

Av bandets medlemmar är det Morrissey som lyckats bäst på egen hand. Marr har efter splittringen spelat i The The, Electronic, Johnny Marr & the Healers och spelar nu i Modest Mouse
.
Deras musik har haft en stor inverkan på hela begreppet pop och då speciellt kanske för indiepopen och britpopen.

Historia

Gruppen bildades i början av 1982 i Manchester av Morrissey (Steven Patrick Morrissey, men han använder inte sina förnamn) och Johnny Marr (egentligen John Maher, men han ändrade sitt namn för att undvika att bli förväxlad med The Buzzcocks trummis med samma namn). Morrissey var en arbetslös författare som hade bildat den brittiska fanklubben för gruppen New York Dolls, Marr var en skicklig gitarrist med en talang för att skriva musik. Marr skrev musiken till Morrisseys texter genom gruppens hela karriär. Mike Joyce rekryterades som trummis. Dale Hibbert spelade bas i början och såg till att bandet kunde spela in demos i studion där han jobbade som ljudtekniker, men efter två spelningar ersatte Marrs vän Andy Rourke Hibbert.

Bandnamnets ursprung är okänt. Medlemmarna påstår att det är en reaktion emot namn som de ansåg vara pompösa och fjantiga, exempelvis Orchestral Manoeuvres in the Dark och Depeche Mode. Namnet anses också vara en hyllning till Patti Smith, en av Morrisseys idoler, eller David Smith som avslöjade morden i Moors. En annan teori till namnets ursprung är att det är ett ironisk skämt för att ge bandet ett typiskt engelskt namn, eftersom alla medlemmar härstammar från Irland (jämför ”Irish Blood, English Heart” från Morrisseys soloalbum You Are the Quarry).

På skivbolaget Rough Trade Records gav gruppen ut sin första singel, ”Hand in Glove” 13 maj 1983 (låten sägs vara en av Morrisseys tidiga favoriter). Inspelningen, precis som alla följande singlar, hyllades av den legendariska discjockeyn John Peel. Uppföljarna ”This Charming Man” och ”What Difference Does It Make?” lyckades ännu bättre. Med hjälp av bra kritik i musikpressen och en serie av inspelningar för Peel och David Jensen på BBC Radio 1 började The Smiths samla på sig en hängiven skara anhängare. Morrisseys texter, på ytan deprimerande, var ofta fyllda med sarkastisk humor (”ett av de få band som lyckas få mig att skratta” sa Peel) och hans trånade texter om utanförskap fann sin publik bland missnöjda delar av ungdomskulturen som inte kände sig riktigt tillfreds med de synthesizerbaserade band som dominerade listorna.

Under de fem och ett halvt år som gruppen existerade gav de ut fyra studioalbum och ett stort antal singlar.

1986 sparkade bandet bassisten Andy Rourke på grund av hans heroinmissbruk, men han fick komma tillbaka efter bara två veckor. Året därpå lämnade Marr bandet bland annat på grund av stridigheter, främst med Morrissey. Marr har också sagt att han lämnade bandet för sin familjs skull. The Smiths blev 2006 erbjudna fem miljoner dollar för att återförenas för endast en spelning på en festival i Kalifonien. Gruppen tackade nej till detta förslag med motiveringen ”Det handlar inte om pengar” som Morrissey sa. Gruppen hade inte ens övervägt att tacka ja.

Morrissey har numera en framgångsrik solokarriär och har uppnått ikon- och kultstatus.

Redigerad av Joe_the_lion den 2 okt 2007, 22:01

All text skriven av användare på denna sida är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution/Share-Alike.
Texten kan även vara tillgänglig under licensen GNU Free Documentation.

Faktaruta

Genererat från fakta markerade i wikin.

Inga fakta om denna artist

Du ser version 4. Se äldre versioner, eller diskutera denna wiki.

Du kan också se en lista med alla senaste wiki-ändringarna.