Biografi

The Jam var en rockgrupp från Woking i södra England, aktiv mellan 1974 och 1982.

The Jam bildades 1974 av sångaren och låtskrivaren Paul Weller tillsammans med vännen Steve Brookes. De första åren var uppsättning och medlemmar skiftande, men efter Brookes avhopp hösten 1975 bestod gruppen av Weller (sång/gitarr), Bruce Foxton (bas/sång) och Rick Buckler(trummor).

Paul Weller var redan tidigt mycket musikintresserad. Han började skriva låtar i 13-årsåldern inspirerad av The Beatles och 1950-talets rock. Dessa influenser var tydliga i The Jams allra tidigaste alster. Men efter att ha hört pubrockbandet Dr. Feelgood (och imponerats av deras gitarrist Wilko Johnson) och något senare Sex Pistols tog Weller dock bandet i en helt annan, betydligt mer aggressiv riktning.

Efter idogt promotionarbete och genom att associera sig med den gryende punkrörelsen skrev bandet tidigt 1977 skivkontrakt med Polydor. De debuterade samma år med den punk- och The Who-inspirerade singeln In the City och en efterföljande LP med samma namn.

Trots beskyllningar för retroplagiarism tidigt i karriären blev The Jam på några få år ett av de mest älskade engelska banden. De fick sin första engelska singeletta 1980 med Going Underground och var en av de få grupper i punkens kölvatten som överlevde bakslaget efter rörelsens ”död”. Med de innovativa postpunkproduktionerna Setting Sons, Sound Affects, The Gift skrev de in sig i musikhistorien. Bandet fick med tiden en stor och fanatiskt trogen skara fans.

The Jam blev framgångrika både i Europa, Japan och Australien, men lyckades aldrig att slå i USA. Kanske berodde detta på att de i både stil och uttryck var mycket brittiska. När Weller, som med sin modsimage och politiska frispråkighet blivit något av en ledargestalt för många unga, upplöste gruppen på hösten 1982 var de Storbritanniens överlägset populäraste rockgrupp.

Weller fortsatte med det löst sammanhållna och till en början mycket framgångsrika projektet The Style Council. Idag är han en av Englands mest kända soloartister. Bruce Foxton försökte sig på en solokarriär och gav 1983 ut albumet Touch Sensitive på Polydor, men satsningen misslyckades. 1990 blev han medlem i nordirländska punkveteranerna Stiff Little Fingers, men lämnade bandet 2006. Buckler startade bandet Time UK strax efter The Jams splittring, men slutade med tiden att ägna sig åt musik.

2007 startade Bruce Foxton och Rick Buckler projektet From The Jam där de tillsammans med David Moore och Russell Hastings turnerar runt med The Jam-låtar. Weller deltar inte i turnén och har uttryckt ett ointresse av att återförenas med sina forna bandkamrater. Ett From The Jam-album är planerat att släppas 2008.

Redigerad av whitestreet den 29 sep 2007, 12:40

All text skriven av användare på denna sida är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution/Share-Alike.
Texten kan även vara tillgänglig under licensen GNU Free Documentation.

Faktaruta

Genererat från fakta markerade i wikin.

Inga fakta om denna artist

Du ser version 2. Se äldre versioner, eller diskutera denna wiki.

Du kan också se en lista med alla senaste wiki-ändringarna.