Biografi

The Band var ett kanadensiskt-amerikanskt rockband som började spela tillsammans bakom rocklegenden Ronnie Hawkins under namnet The Hawks i början av 1960-talet. Medlemmar var Rick Danko (bas), Levon Helm (trummor), Garth Hudson (orgel), Richard Manuel (piano) och Robbie Robertson (gitarr). Bandet samarbetade även med Bob Dylan på konsertturnéer och ett par studioalbum.

Historia

De första åren som The Hawks

Medlemmarna i The Band började spela tillsammans i Ronnie Hawkins band, The Hawks i början av 1960-talet. Ronnie Hawkins kom från södra USA men spelade mest i Kanada. Medlemmarna i hans band hoppade en efter en av för att återvända hem och han rektryterade då lokala musiker i deras ställe, kvar från USA blev endast Levon Helm. Därmed var de som senare skulle kalla sig The Band samlade. Efter några år lämnade bandet 1963 Ronnie för att pröva lyckan på egen hand under namnen Levon and The Hawks och Canadian Squires. De släppte några singlar men utan någon större succé.

Turné med Dylan

Sommaren 1965 sökte Bob Dylan musiker till sin kommande turné i USA. Han fick då höra talas om Levon and The Hawks och anlitade till en början Levon Helm och Robbie Robertson som spelade två konserter med honom. Efter dessa konserter anlitades hela bandet. Dylans publik var dock inte alltför glada åt att denne nu spelade med ett helt band bakom sig och det förekom därför en hel del glåpord och buande på konserterna. Detta ledde under hösten 1965 till att Helm hoppade av bandet för att ägna sig åt annat. Ersättare blev Mickey Jones och under våren 1966 turnerade ensemblen i Australien och Europa, bland annat spelade man i Sverige.

Big Pink

Efter turnén hamnade bandet (minus Mickey Jones) så småningom i Woodstock några mil från New York och Richard Manuel, Garth Hudson och Rick Danko köpte där ett hus som de på grund av dess färg kallade Big Pink. I Woodstock bodde även Bob Dylan som efter en motorcykelolycka dragit sig tillbaka dit. Under hösten 1966 och 1967 samlades Dylan, Danko, Hudson, Manuel och Robertson nästan varje dag i Big Pinks källare för att spela musik. Garth Hudson spelade in mängder av dessa låtar på en något primitiv utrustning. Trots att delar av materialet kort därefter läckte ut på en bootleg skulle det dröja ända till 1975 innan materialet från dessa inspelningar släpptes officiellt på det Robertson-sammansatta dubbelalbumet The Basement Tapes. Detta innehöll dock inte på långa vägar allt material som spelades in (det finns bootlegs med över hundra låtar) och fick dessutom kritik för att det gav The Bands egna låtar för stort utrymme. Under 1967 fick bandet skivkontrakt varpå Levon Helm kallades tillbaka och 1968 släppte de debutalbumet Music from Big Pink. Året därpå kom uppföljarenThe Band, av många ansett som deras bästa album.

The Last Waltz

Bandet hade en stor ”avslutningskonsert”, The Last Waltz, 1976 i San Francisco med gäster som Van Morrison, Ron Wood, Ringo Starr, Eric Clapton, Neil Young, Neil Diamond, Emmylou Harris, Joni Mitchell, Muddy Waters och Bob Dylan.

Spelningen blev sedermera en berömd och numera legendarisk konsertfilm i regi av Martin Scorsese.

1980-talet och framåt

Under 1980-talet återförenades samtliga medlemmar, förutom Robertson. Man turnerade på nytt, dock inför en mer småskalig publik. 1986 tog Richard Manuel sitt liv mitt under pågående turné. Konstellationen Danko, Helm och Hudson fortsatte att spela och medverkade bland annat i Ringo Starrs All Star Band under slutet av 1980-talet och på Roger Waters The Wall-konsert i Berlin 1990.

Under 1990-talet släppte Danko, Helm och Hudson tre skivor under namnet The Band tillsammans med bland annat Richard Bell. I december 1999 dog Rick Danko. Levon Helm drabbades av strupcancer och hans säregna stämma tystades i flera år men han är sen några år (räknat från nu 2007) tillbaka i gammal god form och kör sina ”Midnight Rambles” i Woodstock med stor inlevelse.

Låtar i urval

* The Weight (Robertson)
* I Shall Be Released (Bob Dylan)
* This Wheel’s on Fire (Bob Dylan, Danko)
* The Night they Drove Old Dixie Down (Robertson)
* Up On Cripple Creek (Robertson)
* King Harvest (Robertson)
* The Shape I’m In (Robertson)
* Stage Fright (Robertson)
* When I Paint My Masterpiece (Bob Dylan)
* Acadian Driftwood (Robertson)
* Ophelia (Robertson)
* Tears of Rage (Bob Dylan, Manuel)

Diskografi

Album

* 1968 - Music from Big Pink
* 1969 - The Band
* 1970 - Stage Fright
* 1971 - Cahoots
* 1972 - Rock of Ages (live)
* 1973 - Moondog Matinee
* 1975 - Northern Lights-Southern Cross
* 1977 - Islands
* 1978 - The Last Waltz
* 1993 - Jericho
* 1994 - Live at Watkins Glen
* 1996 - High on the Hog
* 1998 - Jubilation

Samlingsalbum (i urval)

* 1976 - The Best of The Band
* 1989 - To Kingdom Come
* 1994 - Across the Great Divide
* 2005 - A Musical History

Med Bob Dylan

* 1974 - Planet Waves
* 1974 - Before the Flood (live)
* 1975 - The Basement Tapes
* 1998 - The Bootleg Series Vol. 4: Bob Dylan Live 1966, The ”Royal Albert Hall” Concert (live)

Redigerad av arrdis den 26 okt 2007, 14:33

All text skriven av användare på denna sida är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution/Share-Alike.
Texten kan även vara tillgänglig under licensen GNU Free Documentation.

Faktaruta

Genererat från fakta markerade i wikin.

Inga fakta om denna artist

Du ser version 1. Se äldre versioner, eller diskutera denna wiki.

Du kan också se en lista med alla senaste wiki-ändringarna.