Biografi

De tidiga åren (-1995)

Slipknot bildades 1995 av Paul Gray, Shawn Crahan och Anders Colsefni. Tillsammans med Donnie Steele och Quan Nong började de spela under namnet ”Meld”. Efter ett tag lämnade dock Quan bandet och de startade ett nytt projekt som de kallade ”The Pale Ones” där Shawn spelade trummor. Paul insisterade på att få med Joey Jordison i bandet, han hade vägrat gå med i tidigare projektet Body Pit. Paul träffade Joey på en bensinmack där han jobbade natt och övertalade honom att följa med och kolla på en repning i Anders källare. Han gav med sig och kom till slut. Han gillade det han såg och tog snart över som trummis och Shawn började spela på slagverk. Shawn och Joey kom överens om att bandet skulle ha tre trummisar för att skapa en ”vägg av ljud”. Den tredje på slagverk var Anders. De behövde en gitarrist till och fick med Josh från bandet Modifidious. Nu var de sex. Snart bestämde de sig för ett namnbyte och föreslog namnet ”Pyg System”, men efter ett tag fastnade de för det simpla namnet ”Slipknot”, som var titeln på deras första låt. Slipknot betyder löpknut på svenska och är en slags knop. Snart fick de sin första spelning och valde att bära en sminkning som påminde mycket om bandet Kiss. Detta gav idén om masker och en dag dök Shawn upp på en repning med sin Clownmask på huvudet. De övriga bestämde nästan genast att masker var ett måste.

Mate.Feed.Kill.Repeat (1995-1997) [redigera]

Shawn ringde upp Mike Lawyer och berättade att de var intresserade av att spela in en skiva. Mike fixade en producent som hette Sean och han slöt samman med dem under en repning. Sean gillade soundet och bandet började snart jobba på sin första demo kallad Mate.Feed.Kill.Repeat (MFKR). Bandet använde varje ledig stund för att antingen repa eller spela in med bandet. I februari 1996 upplevde Donnie Steele en stor förändring i livet, han ”fann Gud”. Han förstod att han inte kunde fortsätta i Slipknot och hoppade av. I brist på annat kallade Joey in en gammal medlem från sitt förra band Modifidious. Han hette Craig Jones och när han anlände var skivan i mixningsstadiet. Det var allt annat än lugnt i bandet och alla bråkade om hur det skulle låta och inte låta. Tillslut fick Sean göra hela jobbet själv. Slipknots första ”stora” framträdande där de för första gången visade upp sig för invånarna i Des Moines var den 4 april 1996. publiken bestod av 200 personer. Andra gången de spelade på the safari fick de sällskap av ett band som kallade sig ”Stone sour”. Sångaren hette Corey Taylor. På en månad spelade de totalt sju gånger på klubben. Men Joey kände fortfarande att det var något som saknades. Craig sattes på sampling och nykomlingen Mick Thompson hoppade in som gitarrist. Mate.Feed.Kill.Repeat släpptes slutligen på Halloween 1996. Skivan skickades ut till en massa olika personer och en som hette Sofia på den lokala radiostationen lyckades få tag på en, och hon gillade det. Detta ledde i sin tur till att Slipknot fick deltaga i en tävling för lokala band. Där mötte de bland annat Corey’s band Stone Sour, men Slipknot vann och pengarna hjälpte dem deras nya projekt. Nu började det att hända grejer och skivbolagen började intressera sig för bandet. En av dem var Roadrunner som tyckte att sångaren behövde mer melodi. Sophia blev deras första manager. Sen gick allt utför. Shawn köpte ”The Safari” som gjorde att han var tvungen att lägga ner mycket tid på det. Dessutom kunde de inte längre använda Anders källare som replokal. Men en vändning kom när de ”upptäckte” Sid Wilson. Slipknot bestämde sig för att ta med Corey Taylor i bandet. Så blev det och han började komma på deras repningar. Detta resulterade i att Anders fick nöja sig med att bara spela slagverk. Efter ett tag tröttnade han dock och hoppade av. Nu var de tvungna att hitta en ny medlem och drog med Greg. Han slutade dock för att öppna en tatuerings verkstad i South Dakota. Slipknot fixade därför audditions för att hitta en ny slagverkare. De hittade en kille som hette Chris Fehn. Han hade sett bandet live och hade även frågat om han kunde bli deras roadie. Bandet ville jobba med producenten Robinsson och kontaktade honom. De erbjöd honom att komma på en repning. Han bestämde sig på plats och gav dem ett kontrakt till Roadrunner Records. När inspelningen var klar var det Joshs tur att lämna bandet och alla visste vem som skulle ersätta, James Root från Stone sour.

Slipknot & Iowa (1997-2002)

Roadrunner signade bandet 1997 och i juni 1999 släpptes den självbetitlade debutplattan. I 1999 turnerade de med Ozzfest vilket ökade mängden fans radikalt. Våren 2000 hade slipknot sålt platinum, det första någonsin på roadrunner Records. I juli 2001 utnämnde Q Magazine Slipknot som en av tidernas 50 tyngsta plattorna genom tiderna. Iowa, Slipknots andra album, släpptes 2001 på roadrunner Records. Skivan nådde nummer tre på Billboard och nummer ett på UK chart. Sommaren 2001 följde de ännu en gång med Ozzfest. Hösten 2001 åkte de på turné tillsammans med System of a Down, vilket senare ledde till en live-DVD. Singeln Left behind nominerades till en Grammy 2002.

Vol. 3: (The Subliminal verses) och framåt (2002 - nutid)

I slutet av 2003 började bandet spela in tillsammans med producenten Rick Rubin. Bandets tredje fullängdare släpptes i maj 2004 och nådde andraplatsen på Billboard. 2004 var det ännu en gång dags för Ozzfest, och Slipknot var självklart ett av huvudnamnen. Flera av medlemmarna medverkade dessutom på ett projekt som kallades Roadrunner United. Detta var för att fira Roadrunners 25-års jubileum med bland annat en Cd och en turné. 2006 fick de slutligen (6:e gången de blev nominerade) en Grammy för ”Best metal Performance” med låten Before I forget. För tillfället har bandet tagit en paus, men planerar att vara tillbaka till 2008. Anledningen är att de vill ha tid till att jobba med sina sidoprojekt. - Corey Taylor och James Root när de jobbar med Stone Sour. - Joey Jordison med Murderdolls och Ministry. - Shawn Crahan med To My Surprise. - Sid Wilson som DJ Starscream - Paul Gray, Joey Jordison, James Root och Corey Taylor med Roadrunner United.

Den 24e maj 2010 avled basisten och grundaren Paul Grey, vid 38 års ålder.

Redigerad av TheMaskedface den 8 dec 2012, 13:59

All text skriven av användare på denna sida är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution/Share-Alike.
Texten kan även vara tillgänglig under licensen GNU Free Documentation.

Faktaruta

Genererat från fakta markerade i wikin.

Inga fakta om denna artist

Du ser version 8. Se äldre versioner, eller diskutera denna wiki.

Du kan också se en lista med alla senaste wiki-ändringarna.

Mer information

Från andra källor.

Länkar