Biografi

Seether är ett post-grungeband/alternative rock-band från Sydafrika. De är för närvarande signade för Wind-up records. De hette innan Saron Gas och var signade för Musketeer Records i Sydafrika. De bytte namn 2002 när de debuterade med albumet Disclaimer. Saron Gas har sin uppkomst i Pretoria och spelade till en början på fester, nattklubbar, småkonserter och på universitet så som Kapstadens universitet och Stellenbosch universitet. Som Saron Gas släppte de deras första album Fragile, på Musketeer records 2000. De lyckades bra på sydafrikanska topplistan och Wind-up records blev intresserade av deras melodiskt tunga sound, så de fick skivkontrakt. De blev tillfrågade att byta namn pga att man uttalar Saron Gas precis lika som sarin gas, som är ett dödligt nervgift.

Bandet valde namnet Seether insperade av singeln med bandet Vercuda Salt. Deras första stora genombrott kom 2002 med andra albumet Disclaimer, det albumet hade tre singlar: Fine again, Driven Under och Gasoline, men bara Fine again med lyckad framgång. Dem andra spelades ibland på radiostationer, men var inte så särskillt framgångsrika på topplistan. Den största hiten var Broken som inte ens var en singel. Sångaren Shaun Morgan har påpekat att Nirvana och speciellt albumet Nevermind, var ”anledningen att han plockade upp en gitarr” och vill även nämna Pearl Jam, Alice in Chains och Deftones. Efter att Disclaimer släpptes så turnerade de non-stop i hopp om att få igång försäljningen och få deras namn igenkända.

Efter att turnéen var slut beslutade de sig att göra ett andra släpp men istället hjälpte de Evanescence med deras världsturné och sköt fram planerna nästan i ett år. På denna turné gjorde de om balladen Broken som Amy Lee i Evanescence var med och sjöng i. Efter den positiva reaktionen och kanske på grund av romansen mellan Amy Lee och Shaun Morgan så spelade de senare in en ny studioversion av låten. Broken tillsammans med en annan ny låt, Sold me blev soundtracket till filmen The Punisher som kom 2004. Detta blev succé och bandet blev väldigt känt särskilt i Amerika, Storbritannien och Australien.

Disclaimer II, en alterantiv version av orginalalbumet med många remixar och nya inspelningar av låtarna och åtta nya låtar släpptes 2004. 2005 kom albumet Karma and Effect. Orginaltiteln för albumet var Catering to Cowards, men skivbolaget vill att de skulle ändra namnet. Karma and Effect debuterade som åttondeplats på amrikanska Billboard 200 Album Chart och sålde guld i USA och Kanada. Albumet hade tre singlar: Remedy, Truth och The Gift. Remedy nådde etta på US mainstream Rock Chart, som blev bandets första ettaplacering. Medan de var på turné med Shinedown, släppte Seether en akustisk CD/DVD One Cold Night, inspelad 22:a februari 2006 vid Grape Street i Philadelphia. Morgan, som led av magont, bestämde sig för att göra akustiska spelningar hellre än att ställa in. Shaun har angett att skivbolaget ville att albumet inte skulle vara så motbjudande, så det är därför Needles och Burrito inte är med på albumet.

I juni 2006 nämnde Seether via deras hemsida att gitarristen Pat Callahan hade bestämt sig för att lämna bandet. Varför vet man inte. Men Shaun har sagt att han var den negativa energin i bandet. Shaun Morgan åkte in på rehab för alkohol och kokain beroende i augusti 2006, som fick bandet att ställa in turnéen med banden Staind och Three Days Grace. Morgan är nu ute ur rehab. Evanescence hit Call me when your sober var skriven om just den incidenten.

Före det nya albumet släpptes, nämde Morgan att det skulle bli mer olikt de förra albumen. Albumet släpptes 23:e oktober 2007 och heter Finding Beauty in Negative Spaces. Releasedatumet ändrades ständigt pga Morgans brors bortgång, Eugene Welgermoed. Albumet producerades av Howard Benson. Finding Beauty in Negative Spaces debuterade som nummer 9 på Billboard 200 Chart och moderna rocklistor. Med Fake it som forfarande etta på båda listorna. Tidigt i år så konstaterades det att Rise Above This skulle bli den andra singeln. Bandet har ochså bekräftat via hemsidan att videon till låten håller på att spelas in. Seether håller just nu på att turnera med Breaking Benjamin, Flyleaf, Neverset och Three Days Grace.

Diskografi:

* Fragile - (2000, under namnet Saron Gas)
* Disclaimer - (2002)
* Disclaimer II - (2004)
* Karma & Effect - (2005)
* One Cold Night - (2006)
* Finding Beauty In Negative Spaces - (2007)

Hemsida: www.seether.comRedigerad av [raderad användare] den 12 maj 2008, 16:51

All text skriven av användare på denna sida är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution/Share-Alike.
Texten kan även vara tillgänglig under licensen GNU Free Documentation.

Faktaruta

Genererat från fakta markerade i wikin.

Inga fakta om denna artist

Du ser version 5. Se äldre versioner, eller diskutera denna wiki.

Du kan också se en lista med alla senaste wiki-ändringarna.