Sammy Davis Jr, född 8 december 1925 i Harlem, New York City, New York, död 16 maj 1990 i Beverly Hills, Los Angeles, Kalifornien, var en amerikansk underhållare som dansade, sjöng, spelade vibrafon, trumpet, och trummor, imiterade och agerade. Han var en av medlemmarna i Rat Pack.

Tidigt liv
Sammys mor var från Puerto Rico och hans far Sammy Davis Sr var afro-amerikan. Föräldrarna arbetade båda som varietédansörer och sonen uppfostrades till en början av sin farmor. När han var tre år separerade föräldrarna och för att inte förlora vårdnaden tog fadern med lille Sammy på turné. Under turnerandet lärde sig Sammy att dansa av sin far och Will Mastin, som var ledare för dansgruppen och snart blev sonen en del av dansuppträdandet. Hans far och Will Mastin hade hela tiden skyddat honom från obehaget med rasism. De förklarade de olika otrevligheterna som beroende på avundsjuka. När Sammy Davis under andra världskriget tjänstgjorde i armén fick han uppleva många grova inslag av rasfördomar. Han anslöt sig emellertid till en underhållningsgrupp och där fann han att rampljuset sopade undan en hel del av rasismen. Han sa om detta ”Min talang var vapnet, makten, sättet att kämpa för mig. Det var det enda sättet för mig att påverka andras sätt att tänka.”

Rat Pack
Efter krigsslutet återupptog han dansandet och började uppleva framgång. Tyvärr drabbades Sammy Davis 1954 av en allvarlig motgång då han i en bilolycka miste sitt ena öga. Senare samma år konverterade han till judendomen och hans andra album publicerades. Hans nästa steg i karriären var att uppträda på Broadway. Sammy Davis Jr. och Richard Nixon 19731959 blev han en av medlemmarna i Rat Pack, som leddes av hans gode vän Frank Sinatra. De övriga medlemmarna var Dean Martin, Peter Lawford och Joey Bishop. Gruppen uppträdde ofta i Las Vegas och bidrog därmed till att göra Las Vegas till ett intressant mål för turister. Ofta när en av medlemmarna var kontrakterad för ett uppträdande gjorde en eller flera av de övriga plötsliga och oannonserade inhopp i programmet. Den enda kvinnan ”i” gruppen var hedersmedlemmen Shirley MacLaine. Det sägs att Lauren Bacall var den som gav gruppen dess namn efter att ha sett dem återvända till sitt hotell efter en natts festande. Som en följd av sina framgångar började Davis att neka uppträda på scener där man praktiserade rasåtskillnad och detta ledde så småningom till att nattklubbar i Miami Beach och kasinon i Las Vegas rensade undan rasåtskillnaden.

Äktenskap
1960 förorsakade Davis stort rabalder med sitt äktenskap med den svenska skådespelerskan May Britt Wilkens. I 31 av USAs 50 stater var då fortfarande äktenskap mellan personer av skilda raser förbjudna och det var inte förrän 1967, som de lagarna avskaffades av Högsta domstolen. Paret, som hade en gemensam dotter och två adopterade söner skildes 1968. Det året började Sammy Davis att uppvakta Altovise Gore, som uppträdde i hans show och 1970 vigdes de av pastor Jesse Jackson, ett äktenskap som höll till hans död 1990 i komplikationer av strupcancer, som han ådragit sig under många år av rökande. I sin självbiografi betecknar han sitt liv som vidlyftigt, med ett innehåll av alkohol, kokain och kvinnor.

Redigerad av Brems1 den 1 sep 2008, 00:18

Källor

Wikipedia

All text skriven av användare på denna sida är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution/Share-Alike.
Texten kan även vara tillgänglig under licensen GNU Free Documentation.

Faktaruta

Genererat från fakta markerade i wikin.

Inga fakta om denna artist

Du ser version 1. Se äldre versioner, eller diskutera denna wiki.

Du kan också se en lista med alla senaste wiki-ändringarna.