Biografi

Sabaton är ett svenskt Power Metal-band som bildades 1999 i Falun. Bandets låtar är inspirerade av olika historiska slag i krig, främst från andra världskriget och Sveriges stormaktstid. Sabaton har turnerat med bland andra Iron Maiden, Scorpions och Hammerfall. De skiljer sig från andra Power Metal-band genom att deras sångare, Jocke Brodén (likt Matt Barlow, från Iced Earth), har en mycket djupare och råare röst än de flesta andra inom genren.

Efter att ha spelat in några demolåtar i Abyss studio blev Sabaton kontaktat av flera skivbolag. Bandet bestämde sig för att tacka ja till ett italienskt bolag (Underground Symphony) som sedermera lanserade bandets första album Fist for Fight som egentligen var en demo. Bandet hade ett outgivet album betitlat Metalizer, men på grund av konflikter som uppstod med det italienska skivbolaget om bland annat rättigheter så släpptes inte albumet förrän 2007. Låtförteckningen är dock i huvudsak densamma som på Fist for Fight, med undantag för några tidigare outgivna spår.

Efter första skivan sade bandet upp kontraktet med det italienska skivbolaget och spelade in nästkommande album, Primo Victoria utan ekonomiskt stöd, i Abyss studio i samarbete med Tommy Tägtgren, bror till Peter Tägtgren (Pain, Hypocrisy). Sedan 2005 samarbetar Sabaton med det svenska skivbolaget Black Lodge som också givit ut albumen Attero Dominatus, Metalizer och The Art of War. I november 2009 skrev Sabaton kontrakt med Nuclear Blast och tillsammans har de släppt albumet Coat of Arms, 21 maj 2010.

Ishockeylaget Färjestads BK hade låten ”Ghost Division” som introlåt säsongen -08/-09 och -10/-11.

Ishockeylaget Leksands IF har ett samarbete med Sabaton som skrivit deras officiella intro.

2009 fick Sabaton Faluns kulturpris på 20 000 kronor som de sedan skänkte till den lokala Seasidefestivalen som äger rum i Falun varje år och där lokala band får chansen att uppträda inför en bred publik.

Under första delen av Europa-turnén (World War Tour 2010) gitarristen Rikard Sundén varit pappaledig. Basisten i DragonForce, Frédéric Leclercq hoppade in som tillfällig gitarrist.

30 mars 2012 meddelade bandet att de splittrats och att Joakim Brodén och Pär Sundström fortsätter Sabaton med nytt manskap.

Sabaton släppte nya plattan ”Carolus Rex” den 23 maj via Nuclear Blast Records och ger sig i oktober-december ut på en stor klubbturné i Sverige.

Medlemmar:

Joakim Brodén - sång, keyboard (från 1999)
Pär Sundström - bas
Chris Rörland - Gitarr (Nocturnal Rites)
Thobbe Englund (fd. Raubtier) - Gitarr
Robban Bäck - Trummor

Redigerad av duhastblak den 10 sep 2012, 15:02

All text skriven av användare på denna sida är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution/Share-Alike.
Texten kan även vara tillgänglig under licensen GNU Free Documentation.

Faktaruta

Genererat från fakta markerade i wikin.

Inga fakta om denna artist

Du ser version 6. Se äldre versioner, eller diskutera denna wiki.

Du kan också se en lista med alla senaste wiki-ändringarna.