Biografi

Robert Smith, född 21 april 1959 i Blackpool, England, är en brittisk musiker, sångare och låtskrivare.

Han är sångare i det brittiska bandet The Cure, som ända sedan de debuterade 1979 med skivorna Boys Don’t Cry och Three Imaginary Boys har rönt stor framgång. Bandet kan främst kategoriseras som post-punk eller new wave.

Smith är influerad av The Beatles, Nick Drake, Jimi Hendrix, Alex Harvey och, framför allt, David Bowie. Vid tolv års ålder började han spela gitarr. Smith behärskar 6- och 12-strängsgitarr, 4- och 6-strängad basgitarr, kontrabas, keyboard och fiol.

Uppväxt
Han är den tredje i ordningen av Alex och Rita Smiths fyra barn. Syskonen heter Richard, Margaret och Janet. Janet är gift med Porl Thompson, som är sologitarrist i The Cure. Robert blev katolskt uppfostrad. Som tonåring gick han i Notre Dame Middle School och St. Wilfrid’s Comprehensive School i Crawley. Vid 14 års ålder lärde han känna Mary Poole genom skolan, som han har varit tillsammans sedan dess, men gifte sig först 1988. Smith skrev låten ”Lovesong” till Mary i bröllopsgåva.

Han var ambitiös i skolan och hade goda betyg, men musiken kom snabbt att bli viktigare. Som tonåring började han revoltera mot skolledningen och andra auktoriteter och genom att hålla en konsert till förmån för en homosexuell lärare som fått sparken.

Karriär
Under sin trettioåriga karriär har han skrivit större delen av gruppens musik och texter. Smith började sjunga i The Cure när gruppen bildades. Under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet komponerade Smith en del av bandets låtar på en elorgel, och gjorde till slut en demo av låten 10:15 Saturday Night. Han är den ende originalmedlemmen som fortfarande är med i The Cure. Han står själv för komponeringen och produktionen av många stycken, så som singeln Let’s Go to Bed.
Robert Smith 2004.

Smith kännetecknas av sitt utsmetade, röda läppstift och sitt rufsiga, svarta hår, som av många liknas vid en stor spindel. Denna look inträdde i samband med utgivningen av albumet Faith, 1981. Enligt Steven Severin började han använda läppstift efter att han lånat Siouxsie Sioux’s läppstift under en opiumtripp. Smiths teatraliska sminkning och klädsel inkluderade under en period även läppstift runt ögonen (t.ex. under Porno Tour). Detta har antagligen bidragit till den vanligt förekommande, felaktiga (enligt bandmedlemmarna själva) klassifikationen av The Cure som ett gothband.

Redigerad av yeaouh den 11 mar 2010, 22:01

All text skriven av användare på denna sida är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution/Share-Alike.
Texten kan även vara tillgänglig under licensen GNU Free Documentation.

Faktaruta

Genererat från fakta markerade i wikin.

Inga fakta om denna artist

Du ser version 1. Se äldre versioner, eller diskutera denna wiki.

Du kan också se en lista med alla senaste wiki-ändringarna.

Mer information

Från andra källor.

Länkar
Skivbolag