Biografi

Rednex är en svensk musikgrupp som spelar bluegrass/countryinspirerad eurodance. De är mest kända för hiten Cotton Eye Joe. Namnet Rednex kommer från det amerikanska uttrycket ”redneck” som betyder ungefär ”lantis” (från södra USA).

Rednex bildades 1994 av producenterna och låtskrivarna Pat Reiniz, Örjan ”Öban” Öberg och Jan Ericsson. De hade gjort musik tillsammans i fem år, bland annat i samarbete med Ola Håkansson (känd från bland annat Secret Service) och det då nybildade skivbolaget Stockholm Records. Gruppens musikstil kom att kallas Countrytechno, en musikstil som märkligt nog uppstod på olika platser i Europa ungefär samtidigt. I England hade gruppen The Grid en hit ungefär samtidigt med låten Swamp Thing, en instrumental technolåt som innehöll en banjosampling. The Grid intervjuades av Aftonbladet om vad de tyckte om Rednex och sade något i stil med ”en trasig diligens”. Men vid närmare djupdykning så anser man nog att Rednex var först med stilen och soundet.

Som sångare anlitades Göran Danielsson och som sångerska Annika Ljungberg. Övriga originalmedlemmar var Kent Olander (Bobby Sue), Urban Landgren (B.B. Stiff), Jonas Nilsson (Billy Ray) och Anders Arstrand (KenTacky). När gruppen valde att ta en paus 1997, så skrev Annika ett internationellt skivkontrakt med BMG och gjorde solokarriär.

När Rednex ville göra comeback ett år senare så höll kvarvarande medlemmar en audition för att hitta en ny sångerska. Man fann då Mia ”Whippy” Löfgren, som senare kunde ses i Fame Factory i TV3. Bandet spelade in ett nytt album Farm Out! och släppte singlarna Way I Mate, Spirit of the Hawk och Hold Me For A While. Spirit of the Hawk rönte stor succé i Tyskland under hösten 2000 där den låg 1:a på singellistan i 9 veckor och sålde runt en miljon.

I Mars 2001 så sparkades hela bandet av ägarna och ersattes av en helt ny uppsättning, den engelska sångerskan Scarlet (Julieanne Tulley), den svenske sångaren Dagger (Anders Sandberg) och de två holländska artisterna Joe Cagg (Roy van der Haagen) och Jay Lee (Jean-Paul Engeln)-

I januari 2004 så byttes Joe Cagg och Jay Lee mot svenske Ace Ratclaw (Tor Pentén) och tyske Boneduster Crock (Björn Scheffler). I oktober 2004 hoppade Scarlet av och då kom Annika Ljungberg tillbaka som gruppens sångerska och tog under de följande 4 åren över som konstnärlig ledare med ansvar för produktionen samt varumärket Rednex. I februari 2005 sparkade hon Boneduster Crock och ersatte honom med sin man Jens ”Snake” Sylsjö. Under 2006 sparkade hon Dagger och ersatte honom med Anders ”Maverick” Lundström. På våren 2007 så hoppade Ace Ratclaw av.

Den 26 september 2008 meddelade Rednex skapare via en pressrelease på rednexforsale.com, att samtliga bandmedlemmar skulle bytas ut från den 1 januari 2009. Det nya bandet består av de tidigare medlemmarna Scarlet, Dagger, Ace Ratclaw samt Joe Cagg. Det är andra gången som Rednex byter medlemmar helt.

Gruppen fick sitt stora internationella genombrott 1994 med singeln Cotton Eye Joe, och följde sedan upp med Old Pop in an Oak och balladen Wish You Were Here. De anklagades snart för att ha plagierat låten Cotton Eye Joe utan att ha angivit den verkliga upphovsmannen. Detta var inte helt sant eftersom låten är så kallad Trad. arr., vilket betyder att musiken är så gammal att ingen upphovsman är känd. Det rörde sig samtidigt bara om delar av refrängen.

Rednex har sålt mer än 10 miljoner skivor, både singlar och album, och har fått ta emot drygt 40 guldskivor i olika länder. Gruppen har haft listettor i tolv länder och sålt trippelplatina i Tyskland, där de också är den grupp som sammanlagt legat längst som nummer ett på singellistan under de senaste 30 åren - 25 veckor - vilket är sex veckor längre än tvåan Modern Talking. Rednex fick också ta emot RSH Award för mest spelade låt under 1990-talet i Tyskland. Cotton Eye Joe har också spelats in av Smurfarna i Tyskland.

År 2000 kom Rednex andra skiva Farm Out! där den stora hiten hette Spirit of the Hawk, vilken hamnade på första plats på den tyska hitlistan och användes som signaturmelodi till den tyska versionen av dokusåpan Fångarna på fortet. I Sverige framfördes låten bland annat i TV-programmet Bingolotto. Som ytterligare hits från detta album kan nämnas Hold me for a while vars video spelades in i Kenya, Mombasa, Malindi samt låten The way I mate ´vars musikvideo spelades in i Belgien.

I augusti 2005 representerade Rednex Sverige under invigningsceremonin till Friidrotts-VM i Finland och uppträdde live.

2007 lades företaget Rednex AB och således varumärket Rednex ut till försäljning på eBay med startbud på $1,5 miljoner.

2008 skrev gruppen ett skivkontrakt med det tyska bolaget 313 Music / Universal Germany. Som första singel på bolaget gjorde Rednex den tyska EM-låten Football Is Our Religion, skriven och producerad av den tyske legendaren Alex Christensen (Alex C). Med den återerövrade gruppen en förstaplats på svenska singellistan.

2006 tävlade de i svenska Melodifestivalen som en av jokrarna med bidraget Mama Take Me Home. De tog sig via Andra chansen till finalen i Globen och slutade där på sjätteplats. Upphovsmannen Matthews Green fick ersätta bandmedlemmen Tor Pentén som blivit stångad i halsen av en get (vilket senare visades vara osant) och därmed inte kunde medverka vid framträdandet. Vid årsskiftet 2006/2007 slutade Tor Pentén i gruppen och man fortsatte med tre medlemmar. (Annika Ljungberg, Jens Sylsjö och Anders Lundström)

Bandet var klart för att tävla i den rumänska uttagningen till Eurovision Song Contest 2007 med låten Well-o-Wee i duett med den rumänska gruppen Ro-mania, men blev diskvalificerat då vissa melodislingor i låten påstods vara utgivna redan 2001. Året efter var båda grupperna tillbaka i ett nytt gemensamt bidrag; Railroad, Railroad.

Redigerad av HannaGBG den 17 jan 2010, 09:13

Källor

Wiki

All text skriven av användare på denna sida är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution/Share-Alike.
Texten kan även vara tillgänglig under licensen GNU Free Documentation.

Faktaruta

Genererat från fakta markerade i wikin.

Inga fakta om denna artist

Du ser version 1. Se äldre versioner, eller diskutera denna wiki.

Du kan också se en lista med alla senaste wiki-ändringarna.