Biografi

Philip Glass, född 31 januari 1937 i Baltimore, Maryland, USA, är en amerikansk oscarnominerad kompositör av minimalistisk modern konstmusik.

Glass studerade komposition och klaviatur på Juilliard i New York i början av 1960-talet. Det var dock först under sina fortsatta studier för Nadia Boulanger i Paris, som Glass började komponera i den minimalistiska stil som sedan dess varit hans kännetecken och som gjort honom till en av de mest namnkunniga moderna tonsättarna.

En viktig influens i Glass skapande av ett eget musikaliskt idiom blev den indiske sitarspelaren Ravi Shankar, som Glass kom att arbeta med i Paris. Av Shankar lärde sig Glass att det går att lösgöra sig från de västerländska notbladens taktstreck och istället se musiken som ett flöde av fria toner, utan indelning i takter. Ett grundläggande verktyg i Glass komposition är vad han kallar den additiva tekniken, i vilket en sekvens repeteras många gånger samtidigt som nya toner adderas och förändrar sekvensens rytmik och karaktär.

Till Glass mest betydelsefulla verk hör utan tvivel de tre så kallade porträttoperorna – Einstein on the Beach (1976), Satyagraha (1980) och Akhnaten (1983).

En stor del av Philip Glass verk är teater- och operamusik, och för den breda publiken är han förmodligen mest känd för musiken i en mängd filmer. Glass har bland annat gjort filmmusik till flera av Errol Morris’ och Godfrey Reggios dokumentärer, däribland Godfrey Reggios Qatsi-trilogi samt till fiktion som Martin Scorseses Kundun (1997), The Truman Show (1998) och Timmarna (The Hours) (2002).

Men Glass produktion för andra sammanhang än scen och filmduk är också mycket omfattande, allt ifrån verk för soloinstrument och kammarensembler till symfonier.

Philip Glass spelar klaviatur (piano, orgel) och ger konserter över hela världen med The Philip Glass Ensemble, som funnits sedan 1970-talet. Senaste besöket i Sveriges närhet var vid en musikfestival i Poznan, Polen, sommaren 2005.

Redigerad av TheMannen den 28 apr 2008, 17:30

All text skriven av användare på denna sida är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution/Share-Alike.
Texten kan även vara tillgänglig under licensen GNU Free Documentation.

Faktaruta

Genererat från fakta markerade i wikin.

Inga fakta om denna artist

Du ser version 1. Se äldre versioner, eller diskutera denna wiki.

Du kan också se en lista med alla senaste wiki-ändringarna.