Upptäck ny musik

Last.fm är en tjänst för att upptäcka musik som ger dig personliga rekommendationer baserat på musiken du spelar.

Starta din Last.fm-profil Stäng fönster

Pharoahe Monch

Taggar

Allas taggar

Fler taggar

Biografi

Pharoahe Monch (Troy Donald Jamerson, född den 31 oktober 1972 i Queens, New York) ses av många som en av de mest framstående rapparna någonsin. Förutom ett komplicerat sätt att skriva rim och en för rappare ovanligt bra sångröst behärskar Monch dessutom ett säreget sätt att flyta över beatet. Det är många som menar att det sistnämnda beror på att han lider av kronisk astma. Själv har han dock sagt att han inspirerats mycket av exempelvis saxofonisternas sätt att kontrollera sin andning när de spelar.

Pharoahe Monch släppte under 1990-talet tre album som en del av duon Organized Konfusion med rapkollegan Prince Po. Alla album fick genomgående lysande kritik och än idag är det många inom hiphop-kretsar som ser gruppens releaser som några av de mest banbrytande hittills. Något riktigt kommersiellt genombrott blev det dock aldrig. Duon splittrades efter att ha spelat in sitt tredje album år 1997.

Monch skrev därefter på för indie-skivbolaget Rawkus Records. Hans debutalbum Internal Affairs blev mycket omskrivet redan innan det släpptes år 1999. Den första singeln från albumet, Simon Says, blev också en stor hit det året. Han blev dock senare stämd för att låten innehöll ett sample från soundtracket till Godzilla som ingen hade skaffat tillstånd för att använda. Detta gjorde att Rawkus inte kunde trycka upp fler exemplar av albumet.

År 2007 släppte Monch sitt andra album Desire på ett annat skivbolag.

Videor

Toppalbum

Spelningar

Lägg till spelning

Lyssnartrend

289 000lyssnare totalt
3 422 607skrobblingar totalt
Trend senaste lyssnare:

Börja skrobbla och följ din lyssnarhistorik

Last.fm-användare skrobblar musiken de spelar i iTunes, Spotify, Rdio och över 200 andra musikspelare.

Skapa en Last.fm-profil

Hojtlåda

Lämna en kommentar. Logga in på Last.fm eller registrera dig.