Biografi

Peter Brian Gabriel, född 13 februari 1950 i Cobham, Surrey, England, Storbritannien, är en brittisk kompositör, musiker och sångare.

Han blev känd som en av medlemmarna i den progressiva rockgruppen Genesis som han under sin skoltid var med och bildade. Genesis blev snabbt en mycket omtalad grupp, mycket på grund av Gabriels eldiga scenframträdande. Han introducerade ofta sångerna med en komisk och drömlik liten novell och framförde dem ofta utklädd till de mest bisarra ting; en räv, en svamp, en triangel eller som Storbritanniens karta för att nämna några exempel. Under framförandet av sången The Knife utförde han ett trick som långt senare blev vanligt och populärt bland artister och som brukar kallas stagediving.

Gabriel lämnade Genesis 1975. Han har sagt att han ”höll på att fastna i rockstjärne-maskineriet och min dotters svåra födsel gav mig ett nytt perspektiv”. Efter att han lämnat Genesis började han en solokarriär. Hans första framgång blev singeln Solsbury Hill där han metaforiskt beskriver uppbrottet från Genesis. Sina 4 första album lät han bli att ge en titel, man brukar referera till dem med namnen Car, Scratch, Melt och Security eller kort och gott I, II, III, IV. Även om han tidigt rönte framgång hos kritiker och även viss ekonomisk framgång, dröjde det till 1986 innan han nådde sin största framgång med albumet So.

Gabriel är känd för nyskapande inom både musik och musikvideo. Han använder gärna ovanliga musikinstrument och rytmer. Sången Sledgehammer från skivan So åtföljdes av en video som kom att sätta ny standard för musikvideo-industrin, och är en av de mest visade på MTV någonsin. Hans musik är ofta inspirerad av musik från hela världen och han framträder gärna tillsammans med musiker med olika etnisk och kulturell bakgrund.

Han har även skrivit filmmusik, bland annat till filmerna Birdy (Alan Parker, 1984) och Kristi sista frestelse (Martin Scorsese, 1988). Soundtracken till båda dessa filmer finns bland hans diskografi, den senare under namnet Passion 1989. För soundtracket till Kristi sista frestelse fick han sin första Grammy. I filmen Shall We Dance (Peter Chelsom, 2005) framför han sången The Book of Love av Stephin Merrit.

Redigerad av Hilmerheaven den 14 nov 2008, 20:54

All text skriven av användare på denna sida är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution/Share-Alike.
Texten kan även vara tillgänglig under licensen GNU Free Documentation.

Faktaruta

Genererat från fakta markerade i wikin.

Inga fakta om denna artist

Du ser version 2. Se äldre versioner, eller diskutera denna wiki.

Du kan också se en lista med alla senaste wiki-ändringarna.