Biografi

Monster Magnet är ett amerikanskt hårdrocksband, brukar ofta räknas till subgenren stonerrock, som startades av Dave Wyndorf (tidigare Shrapnel) 1989.
Dave Wyndorf rekryterade Tim Cronin (sång), John McBain (elgitarr), Joe Calandra (elbas) och John Kleiman (trummor), alla från New Jersey, USA. Bandets första utgåva var en självbetitlad EP, Monster Magnet, på det tyska skivbolaget Glitterhouse Records. Wyndorf tog sedan över som sångare medan Cronin blev bandets man bakom scenen.

Caroline Records skrev kontrakt med bandet och 1991 spelades skivan Spine of God in. Nästa utgåva, 25…Tab, var en märklig historia som innehöll den 32 minuter långa låten ”Tab…”. Bandets talang på scenen gjorde att det började hända saker och de fick skivkontrakt med A&M Records. McBain sparkades på grund av personliga konflikter med Wyndorf och Ed Mundell ersatte på elgitarr. Superjudge blev nästa utgåva, men den sålde inte speciellt bra, trots låtar som rockiga ”Twin Earth”, lugna ”Cage Around the Sun” och bluescovern ”Evil”. Den poppigare uppföljaren Dopes to Infinity fick en hitsingel i form av ”Negasonic Teenage Warhead”, men sålde ändå bara aningens bättre än Superjudge.

Wyndorf flyttade till Las Vegas, Nevada för att skriva låtar till Powertrip (1998), som blev deras genombrott.På Powertrip tog de ett steg från sin vanliga lo-fi stonerrock och använde mer gitarrer och tyngre trumkomp. Den första singeln ”Space Lord” blev en stor radiohit och bandet turnerade tillsammans med band som Aerosmith, Metallica och Marilyn Manson. Gitarristen Phil Cavaino anslöt till bandet 1998.

Deras sista skiva på A&M Records blev God Says No (2001). Efter denna lämnade Joe Calandra och Jon Kleiman bandet efter interna konflikter med Wyndorf. De ersattes av Jim Baglino och Bob Pantella.

År 2003 skrev Monster Magnet skivkontrakt med det europeiska bolaget SPV Records, och 2004 utgavs Monolithic Baby i Europa. Skivan släpptes senare i USA May på SPV America. Phil Cavaino lämnade bandet efters sju års tjänst i mars 2005. Enligt ledaren Wyndorf skedde det helt vänskapligt.

Monster Magnet är extra populära i Sverige, och har spelat där vid ett flertal tillfällen.

Nuvarande medlemmar
Dave Wyndorf (1989 - )
Jim Baglino (2001 - )
Bob Pantella (2001 - )
Phil Cavaino (1998 - )
Ed Mundell (1992 - )

Tidigare medlemmar
Joe Calandra (1989 - 2001)
Jon Kleiman (1989 - 2001)
John McBain (1989 - 1992)

Diskografi
Monster Magnet (1990)
Spine of God (1991)
25…Tab (1992)
Superjudge (1993)
Dopes to Infinity (1995)
Powertrip (1998)
God Says No (2000)
Greatest Hits (2003)
Monolithic Baby (2004)
4-Way Diablo (2007)

Redigerad av bckman den 28 dec 2007, 17:26

All text skriven av användare på denna sida är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution/Share-Alike.
Texten kan även vara tillgänglig under licensen GNU Free Documentation.

Faktaruta

Genererat från fakta markerade i wikin.

Inga fakta om denna artist

Du ser version 1. Se äldre versioner, eller diskutera denna wiki.

Du kan också se en lista med alla senaste wiki-ändringarna.