Biografi

Brittiska Misty in Roots är en av de mest utpräglade roots reggae-grupperna i världen. Deras reggae karaktäriseras av en ”virvlande” orgel eller keyboard. Rytmen är mycket suggestiv, nästan hypnotisk, och sången är närmast mässande med betoning på korta budskap som upprepas om och om igen i harmoni med den tunga rytmen.

Bandet bildades i Londonförorten Southall i mitten av 1970-talet och var närmast ett kollektiv som demonstrerade mot den framväxande nynazismen när de inte spelade live. Bröderna Wolford ‘Porko’ Tyson, och Delbert ”Ngoni” Tyson har varit tongivande under Mistys 30-åriga karriär, medan andra medlemmar kommit och gått. Deras första album, som även attraherade en stor vit publik, var ”Live at the Counter Eurovision” som kom 1979. Under samma turné spelades ytterligare ett livealbum in med samma låtar, denna gång i Sverige med namnet ”Misty over Sweden.

Mistys musik är så särpräglad att det inte är helt enkelt att hitta musikaliska förebilder. Jackie Mittoos och Ansel Collins keyboard- och orgelinspelningar i reggaens barndom har förmodligen hjälpt Misty att inse att det är möjligt att bestämma en låts ”attityd” gebom dessa instrument. I sången kan man känna igen såväl olika afrikanska och indianska sångstilar.

ALBUM

* Live at the Counter Eurovision (1979)
* Misty over Sweden (1979)
* Wise and Foolish (1982)
* Earth (1983)
* Musi-O-Tunya (1985)
* Forward (1989)
* The John Peel Sessions (1995)
* Jah Sees Jah Knows (1997)
* Roots Controller (2002)
Redigerad av Sanmare den 14 mar 2009, 16:21

Källor

Wikipedia, bandets hemsida.

All text skriven av användare på denna sida är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution/Share-Alike.
Texten kan även vara tillgänglig under licensen GNU Free Documentation.

Faktaruta

Genererat från fakta markerade i wikin.

Inga fakta om denna artist

Du ser version 1. Se äldre versioner, eller diskutera denna wiki.

Du kan också se en lista med alla senaste wiki-ändringarna.

Mer information

Från andra källor.

Länkar
Skivbolag