Martina McBride, f. Martina Mariea Schiff den 29 juli 1966 i Medicine Lodge, Kansas, USA är en amerikansk countryartist och låtskrivare. På grund av hennes tonsäkra röst har Martina ofta fått heta Countrymusikens Céline Dion.
Martina Schiff är uppvuxen på en gård nära Sharon, Kansas. Martinas far spelade och sjöng mycket countrymusik och Martina hakade på och hennes kärlek till musiken växte. Efter skolan kunde hon sitta och lyssna eller sjunga med i inspelningar med Pat Benatar, Linda Ronstadt och Bonnie Riatt. När Martina var 8-9 år började hon sjunga i sin fars band ”the Schiffters”. När hon blev lite äldre fick hon ta större del av musiken genom sitt pianospel.
Martina älskade det hon höll på med satsade på high school och fick ett stipendium för studier på college men efter en termin där insåg hon att hennes passion för musiken var för stor. Hon uppträdde bl a i rockbanden ”the Penetrators” och ”Private Parts på lokala spelningar. Martina bildade en intresseförening för lokala förmågor för att kunna ha rep-lokaler. Hon hyrde bl a av studio-teknikern John McBride som hon efter fyra månader förlovade sig med.
Efter giftermålet med John McBride flyttade de 1989 till Nashville, Tennessee i förhoppningen att de boda skulle kunna göra karriär inom countrymusiken. John fick jobb som ljudtekniker hos den nya stjärnan Garth Brooks och ibland var Martina med och sålde T-shirts. Brooks blev imponerad av Martinas entusiasm för hans turne och entusiasmen för sången och lovade henne att hon skulle få vara uppvärmning åt honom under turnén 1992 – om hon kunde skaffa ett skivkontrakt. Under den här tiden jobbade hennes man i studion med Charlie Daniels och Ricky van Shelton och kunde hjälpa henne med en proffesionell demo-tape vilket hjälpte henne att få ett skivkontrakt med RCA Nashville Records i slutet på 1991

McBrides första album ”The Time Has Come” kom 1992 men utan större framgångar men uppföljaren “The Way That I Am” sälde bättre och hon började få fans tack vare singeln och videon “My Baby Loves Me”. Hennes storhetstid har hittils varit mellan 1997-2003 men är fortfarande mycket aktiv och har en trogen skara supporters. McBride har hittills släppt 10 Studioalbum, 2 samlingsalbum och en live-inspelning. Det senaste albumet ”Shine”släpptes 2009 och innehåller bl a singeln ”Ride”.
Två album har sålt guld and sju platina eller mer. Hon har släppt mer än 30 singlar och den största succén ”I Love You” i 1999, var etta 5 veckor i rad på Billboards countrylista .
Ett av de mest kritikerrosade albumen är ”Timeless” från 2005 som innehåller en mängd av covers.

Redigerad av Arkansa09 den 22 maj 2009, 09:25

Källor (se historik)

en.Wikipedia (Maj-09)

All text skriven av användare på denna sida är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution/Share-Alike.
Texten kan även vara tillgänglig under licensen GNU Free Documentation.

Faktaruta

Genererat från fakta markerade i wikin.

Inga fakta om denna artist

Du ser version 2. Se äldre versioner, eller diskutera denna wiki.

Du kan också se en lista med alla senaste wiki-ändringarna.