Biografi

Sara Magdalena Ernman, född 4 november 1970 i Uppsala, är en svensk operasångare (mezzosopran). Ernman är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Malena Ernman är dotter till civilekonomen Lars Ernman och diakonen Eva Ernman (född Arvidsson). Hon växte upp i Sandviken.

Malena Ernman är en av Sveriges mest efterfrågade operasångare och har nått världsrykte på kort tid. Hon anses av många vara en mezzosopran av världsklass. Hon fick sin utbildning vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Musikkonservatoriet i Orléans och vid Operahögskolan i Stockholm.


Malena Ernman slog igenom på allvar år 1998 då hon gjorde en tolkning av Kaja i Sven-David Sandströms Staden. Rollistan har sedan dess inkluderat Cherubino i Figaros bröllop (Staatsoper Berlin/Daniel Barenboim), Rosina i Barberaren i Sevilla (Staatsoper Berlin), titelrollen i Carmen (Kungliga Operan), titelrollen i Boesmans Fröken Julie (Bryssel, Wien och Aix en Provence) och Zerlina i Don Giovanni (Staatsoper Berlin/Barenboim).

Hennes stora internationella genombrott kom i Aggrippina (Bryssel, Paris/Rene Jacobs) 1999. Hon har uppträtt vid Glyndebourne Festival som Nancy i Albert Herring (sommaren 2002) och Orlovsky i Läderlappen (sommaren 2003). 2006 gjorde hon Dido i Dido och Aeneas i Wien (William Christie) och Annio i La Clemenza di Tito på Salzburg Festspiele (Harnoncourt). 2007 gjorde hon bl a Sesto i Julius Ceasar (Jacobs) i Wien, Cherubino i Figaros bröllop (Daniel Hardin. Aix en Provence) och Nerone i Poppeas kröning i Amsterdam. 2009 är hon aktuell i Askungen på Operan i Stockholm och Frankfurt och som Dido i Dido och Aeneas (Paris. Wien, Amsterdam/William Christie). Hon är därtill en efterfrågad konsertsångerska med konserter i Tokyo, Rom, Madrid Paris, London och Los Angeles med dirigenter som Esa Pekka Salonen, Herbert Blomstedt, Sir Simon Rattle, Daniel Barenboim och Phillip Herreweghe.

Ernman är gift med skådespelaren Svante Thunberg. Paret har två döttrar.

Vann Melodifestivalen 2009 med bidraget La Voix som är skrivet av Fredrik Kempe.

Redigerad av Vyrla den 17 mar 2009, 12:07

All text skriven av användare på denna sida är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution/Share-Alike.
Texten kan även vara tillgänglig under licensen GNU Free Documentation.

Faktaruta

Genererat från fakta markerade i wikin.

Inga fakta om denna artist

Du ser version 2. Se äldre versioner, eller diskutera denna wiki.

Du kan också se en lista med alla senaste wiki-ändringarna.

Mer information

Från andra källor.

Länkar
Skivbolag