Spelar via Spotify Spelar via YouTube
Hoppa till YouTube-video

Laddar spelare ...

Skrobbla från Spotify?

Anslut ditt Spotify-konto till ditt Last.fm-konto och skrobbla allt du lyssnar på från alla Spotify-appar på alla enheter eller plattformar.

Anslut till Spotify

Avvisa

Biografi

  • År aktiv

    1970 – present (54 år)

  • Grundat år

    Düsseldorf, Nordrhein-Westfalen, Tyskland

  • Medlemmar

    • Andreas Hohmann (1970 – 1970)
    • Eberhard Kranemann (1970 – 1971)
    • Emil Schult (1973 – 1973)
    • Falk Grieffenhagen (2012 – idag)
    • Fernando Abrantes (1991 – 1991)
    • Florian Schneider (1970 – 2008)
    • Fritz Hilpert (1987 – 2022)
    • Georg Bongartz (2023 – idag)
    • Henning Schmitz (1991 – idag)
    • Houschäng Nejadépour (1970 – 1971)
    • Karl Bartos (1975 – 1990)
    • Klaus Dinger (1970 – 1971)
    • Klaus Röder (1974 – 1974)
    • Michael Rother (1971 – 1971)
    • Peter Schmidt (1970 – 1971)
    • Plato Kostic (1973 – 1973)
    • Ralf Hütter (1970 – idag)
    • Stefan Pfaffe (2008 – 2012)
    • Thomas Lohmann (1970 – 1970)
    • Wolfgang Flür (1973 – 1987)

är en inflytelserik musikgrupp inom den elektroniska och experimentella musiken. Gruppen grundades i Düsseldorf, Tyskland omkring 1970 och är fortfarande verksam. Kraftwerks produktionsbolag heter Kling Klang och gruppens skivor distribueras av bland andra EMI, Capitol Records och Astralwerks.

Några av deras mest uppmärksammade låtar är Autobahn, Radio-Activity, The Model, The Robots och Pocket Calculator.

Kraftwerk anses av många ha skapat den moderna elektroniska musiken och ledde, främst under 1970- och början av 1980-talet, utvecklingen inom synth- och electronica-musiken och många ser dem som föregångare till techno. Själva har de kategoriserat sin musik på olika vis genom årtiondena, "acoustical films"(1978), "Technopop" (1986) eller "Alltagsmusik" (2006). På 1970- och 1980-talet talade Hütter om konceptet Kraftwerk som ett "Gesamtkunstwerk" (allkonstverk) och ännu på 2000-talet refererade Hütter till medlemmarna som "Musikarbeiter" (musikarbetare) eller helt enkelt "The Man-Machine".

Historik

Kraftwerk grundades ursprungligen av Ralf Hütter och Florian Schneider. De träffades 1967 på en improvisationskurs på Düsseldorfs musikkonservatorium och kom att starta bandet Organisation tillsammans med ett antal musiker. Bandet spelade in albumet Tone Float och kom att turnera och spela på en mängd festivaler och liknande. I ett övergångsperiod kallade de sig ibland för Organisation och ibland för Kraftwerk. Alfred Mönicks, en av bandets medlemmar, förklarade i en intervju att bandet redan kallade sig för Kraftwerk innan LP:n Tone Float spelades in, det vill säga 1969, men att skivbolaget RCA ansåg att det tyska namnet inte skulle fungera interationellt. I samma intervju berättar han även att Ralf och Florian ville att bandet skulle ge sig ut på en turné till USA och England men att de andra medlemmarna istället ville slutföra sina studier och därmed hoppade av bandet.
Kraftwerk framför låten Computerworld på Cirkus i Stockholm den 8 februari 2004. Från vänster; Ralf Hütter, Fritz Hilpert, Henning Schmitz och Florian Schneider.
Kraftwerk framför låten Computerworld på Cirkus i Stockholm den 8 februari 2004. Från vänster; Ralf Hütter, Fritz Hilpert, Henning Schmitz och Florian Schneider.

Under namnet Kraftwerk spelade sedan Ralf och Florian tillsammans med andra musiker in två skivor åren 1970 och 1971 med hjälp av Konrad Plank som producent. Dessa båda instrumentella och experimentella album gavs ut på skivbolaget Philips. Musikalbumen kallades kort och gott för Kraftwerk och Kraftwerk 2 och placerade gruppen i den av brittisk press skapade musikgenren krautrock. 1973 kom albumet Ralf und Florian ut och i och med denna skiva närmade de sig en mer melodisk pop och de inkorporerade även en form av rudimentär sång i en av låtarna. Skivan Ralf und Florian kan också ses som startskottet för den image bandet i fortsättningen skulle arbeta med. I och med att duon blev tillfrågad att göra ett TV-framträdande i oktober 1973 för programmet Aspekte i kanalen ZDF hyrde Ralf och Florian slagverkaren Wolfgang Flür som i programmet gjorde sin debut med bandet.

Året därefter kom deras stilbildande album Autobahn, där Ralf, Florian och Wolfgang förstärktes av musikern Klaus Roeder på gitarr och fiol. Den nedkortade singelversionen av titelspråret Autobahn blev en stor försäljningssuccé vilket resulterade i att de 1975 gav sig ut på en lång turné som bland annat tog dem till USA. Medlemmar i bandet under denna turné var förutom Ralf, Florian och Wolfgang även den unge musikern Karl Bartos. Väl tillbaka efter den långa turnén, gick de in i sin studio i Düsseldorf som de döpt till Kling Klang Studio och spelade in den dystopiska och mörka skivan Radioaktivität. Titelspåret blev en stor hit i Frankrike och de genomförde ett antal konserter 1976 i Europa och då främst i Frankrike, Nederländerna och Storbritannien.

1977 och 1978 gavs de två albumen Trans Europa Express och Die Mensch-Maschine ut som tillsammans med Computerwelt från 1981 av många anses vara höjdpunkten på bandets karriär. Dessa tre skivor kom att bli mycket inflytelserika inom många olika genrer av musik, som exempelvis disco, funk, syntpop och senare hiphop, house och techno. 1981 gav de sig ut på sin andra stora världsturné. Till denna turné hade de byggt om sin studio så att merparten kunde transporteras i moduler vilket gjorde att de verkligen kunde spela sin musik live på scen. Det var till denna turné som bandet först uppträdde med sina idag välkända "robotar" på scenen (se vidare Image och myter). Till denna turné hade de även fått fyra specialdesignade tv-skärmar byggda av Sony som skulle vissa synkroniserade filmsekvenser under konserten. Turnén började med att bli försenad på grund av tekniska problem med just denna synkronisering men startade sedan i Italien. Denna turné tog dem genom Europa, till USA, tillbaka till Europa, sedan till Asien, Australien, Indien och tillbaka till Europa där de spelade en mängd konserter i Tyskland.

1983 förekom det rykten om att Kraftwerk skulle komma ut med ett nytt album och visst promotionmaterial läckte ut från skivbolagen om skivan Technopop. Men skivan drogs tillbaka och gavs aldrig ut. Istället gav gruppen samma år ut singeln Tour de France och senare Tour de France Remix. 1986 kom skivan Electric Cafe som förmodligen till stora delar är identisk med albumet Technopop som bandet påbörjat 1982 och som skulle ha släppt 1983 men som drogs tillbaka på oklara grunder. I samlingsboxen Der Katalog som än så länge bara givits ut som promotionmaterial har till och med albumet Electric Cafe bytt namn till Technopop. I slutskedet av produktionen av Electric Cafe lämnade Flür bandet och innan bandet hann ge ut sin samlingskiva The Mix 1991 så hade även Bartos lämnat bandet. Luckorna efter Flür och Bartos fylldes först ut med Fritz Hilpert och Fernando Abrantes och med denna banduppställning gav de sig ut på sin tredje världsturné. Under pågående turné byttes dock Abrantes ut på scen mot Henning Schmitz som arbetat tillsammans med Kraftwerk som ljudtekniker sedan 1978.

Efter en period av mer eller mindre tystnad spelade Kraftwerk i Luton Hoo 1997 på festivalen Tribal Gathering där de bland annat presenterade en helt ny låt. Denna konsert har senare Ralf talat om i termer av en nytändning för bandet. Mellan åren 1999 till 2003 gav de ut två maxisinglar och ett album och de gav sig ut på sin fjärde världsturné 2004-2005 som 2005 resulterade i en liveskiva och en dubbel-dvd som de kallade för Minimum – Maximum.

Konflikten med tidigare medlemmar

Efter att Flür och Bartos lämnade Kraftwerk figurerade de båda ganska ofta i musikpressen och fick där svara på frågor om Kraftwerk. På grund av bandets restriktiva hållning till media blev detta den enda information som nådde ut angående varför de båda lämnat bandet och hur tiden med Kraftwerk hade varit. Detta resulterade i en minst sagt kylig relation mellan å ena sidan Ralf och Florian och å andra sidan Bartos och Flür. När så Flür släppte sin självbiografiska bok Ich war ein Roboter om sin tid med bandet tog de resterande kraftwerkarna boken till domstol och krävde att vissa bilder skulle tas bort och att vissa historiska påståenden skulle ändras eller raderas. Parterna gjorde upp och i den senare engelska upplagan hade Flür gått Kraftwerk till mötes. Efter detta råder det någon form av tyst krig mellan parterna där ingen vill uttala sig om den andra annat än i korta kritiska ordalag. Ralf och Florian vidmakthåller i intervjuer att de alltid har varit de två som är Kraftwerk och att de alltid har samarbetat med andra musiker.

Situationen har även påverkat fansen där vissa anser att det var uppställningen Ralf, Florian, Flür och Bartos som var originalet medan en annan skara fans håller med Ralf och Florian och ser tiden med Flür och Bartos som en period i bandets historia. Idag gör Kraftwerk allt för att minimera Flür och Bartos betydelse i bandets musikaliska historia trots att det var denna period som många ser som bandets guldålder. Å andra sidan kan det tilläggas att de båda nuvarande musikerna Hilpert och Schmitz har varit medlemmar i bandet längre än Flür och Bartos.

Image och myter

Kraftwerk har alltid hyllat teknik och haft en sorts retrofuturistisk framtoning. Detta har genomsyrat enskilda låtar och hela album. De har sedan 1973, med bara kortare avbrott, samarbetat med bildkonstnären Emil Schult och tillsammans skapat en för Kraftwerk typisk design baserad på symboler, eller arketypiska bilder som Emil beskriver dem, som till exempel symbolen för radioaktivitet.

Redan under sin första världsturné 1975 beskrev media dem om stela, eleganta och korrekta. I både England och USA emottogs de av pressen med en sorts skräckblandad förtjusning och mer än en gång skrevs det om dem i ljuset av Tysklands historia med nazismen. I en recension i musiktidningen the Sounds skrev exempelvis journalisten Dave Fudger om en konsert på The Roundhouse i London i oktober 1976 "This is what your fathers fought to save you from…". I intervjuer har Ralf sagt att det var dessa kommentarer om deras stelhet som gjorde att de till skivan Trans Europe Express spelade in låten Showroom dummies, det vill säga skyltdockor och på sin nästa skiva The Man-Machine helt tog steget ut och spelade in låten the Robots. Till lanseringen av The Man-Machine 1978 hade de konstruerat fyra stycken dockkopior av sig själva. Dessa dockor, som kallades för robotar, var helt orörliga skyltdockor och förutom att posera för pressen så kom de att dubblera gruppmedlemmarna på scen under låten The Robots under världsturnén 1981.

I och med skivan The Mix och bandets tredje världsturné 1991 så hade bandet uppdaterat skyltdockorna till fjärdstyrda mer robotliknande dockor med rörliga överkroppar och armar. De fyra robotarna utförde en sorts dans under låten The Robots och förekom allt mer i pressmaterial och videor. Det är dessa "robotar" som sedan har följt bandet åt och även förekommer på deras fjärde världsturné 2004-2005.

Gruppen är mycket mytomspunnen, och medlemmarna förvissar sig om att hålla sig anonyma för omvärlden. Sedan mitten av 1970-talet har bandet nästan uteslutande representerats av Ralf Hütter i intervjusamanhang. I dessa intervjuer, som inte är så ovanliga som media och myten ibland vill få det att verka, så har han en förmåga att ständigt upprepa samma fraser och historier vilket ger intrycket av att man läser samma intervju om och om igen. För varje ny skiva görs det några tillägg i den officiella historien om bandet och andra fraser faller bort. Detta i kombination med Hütters speciella sätt att uttrycka sig och även rena språkmissförstånd har genom tiderna skapat en rad felaktigheter och rena lögner och en del av dessa förmedlas sedan vidare av bandet själva. En av de mer klassiska myterna är historien om hur bandet spelade på två konserter i olika delar av världen samtidigt. Detta skulle ha genomförts genom att bandet på den ena konserten helt representerades av sina robotar. Denna historia är påhittad och fungerar idag närmast som en faktoid.

Skivutgivning och språkversioner

Kraftwerk har hittills släppt tolv album varav en är ett remix-album och en är ett live-album. Från och med 1975 och plattan Radioaktivität har Kraftwerk låtit göra olika konvolut för den tyska marknaden och för den engelskspråkig marknaden och ibland även för exempelvis spanska och franska marknaden. På skivan Trans Europa Express spelade de dessutom in vissa av låtarna på olika språk beroende på var skivan skulle släppas. Exemplevis spelades låten Schaufensterpuppen in även på engelska och franska. Detta flerspråkiga koncept har de sedan dess fortsatt med och den låt som de sjungit in flest språkversioner av är Taschenrechner som de till och med har sjungit in i en japansk version kallad Dentaku.

Diskografi

Från och med 1975 och albumet Radioaktivität gav Kraftwerk ut sina skivor med tyska titlar för den tyska marknaden och med engelska titlar för den engelskspråkiga marknaden. Flera album och singlar finns utgivna i än fler språkvarianter. Här listas albumen med de tyska titlarna.

Album

* Tone Float (1970, som Organisation)
* Kraftwerk (1970)
* Kraftwerk 2 (1971)
* Ralf und Florian (1973)
* Autobahn (november 1974)
* Radioaktivität (december 1975)
* Trans Europa Express (maj 1977)
* Die Mensch-Maschine (maj 1978)
* Computerwelt (maj 1981)
* Electric Café (december 1986)
* The Mix (juni 1991, samlingsalbum med remixer)
* Tour de France Soundtracks (augusti 2003)
* Minimum – Maximum (juni 2005, live-album)

Samlingsskivor (i urval)

* Exceller 8 (1975)
* Highrail (1979)
* Klang Box (1997)

Maxi-singlar (i urval)

* Tour de France (juli 1983)
* Tour de France remix (1983)
* Expo 2000 (december 1999)
* Expo 2000 remix (november 2000)
* Aerodynamik/La Forme - Hot Chip Remixes (september 2007)

DVD

* Minimum – Maximum (december 2005, live-dvd)

Redigera denna wiki

Vill du inte se annonser? Uppgradera nu

Liknande artister

API Calls