Biografi

Joy Division var ett brittiskt band som bildades i Manchester 1977. Bandet bestod av Ian Curtis, Bernard Sumner, Peter Hook och Stephen Morris, av vilka de tre sistnämnda kom att bilda New Order 1980.

Joy Divisions musik karaktäriseras av ett hårt och tungt sound och Ian Curtis mörka och dystra sång.

Bandet släppte endast två album: Unknown Pleasures 1979 och Closer 1980. Trots detta kom gruppen att bli mycket inflytelserik.

Första skivsläppet innebar att gruppen blev känd internationellt. Innan andra skivan gavs ut och Joy Divison skulle turnera i USA begick Curtis självmord genom att hänga sig. Övriga medlemmar fortsatte under namnet New Order och med en delvis förändrad musikalisk inriktning.

Diskografi

* Unknown Pleasures (1979)
* Atmosphere (1980) (maxisingel)
* Love Will Tear Us Apart (1980) (maxisingel)
* Closer (1980)
* Still (1981) (samlingsskiva/live)
* Substance (1988) (samlingsskiva)
* Permanent (1995) (samlingsskiva, med en remix av Love Will Tear Us Apart)
* Heart and Soul (1997) (4 skivor och en ”bok”)
* Preston February 1980 (1999) (live)
* The Complete BBC Recordings (2000)
* Les Bains Douches 18 December 1979 (2001) (live)
* Before and After - The BBC Sessions (2002) (med både Joy Division- och New Order-sånger)
* Re-Fractured Box Set (2004)

Redigerad av [raderad användare] den 10 nov 2011, 23:46

All text skriven av användare på denna sida är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution/Share-Alike.
Texten kan även vara tillgänglig under licensen GNU Free Documentation.

Faktaruta

Genererat från fakta markerade i wikin.

Inga fakta om denna artist

Du ser version 8. Se äldre versioner, eller diskutera denna wiki.

Du kan också se en lista med alla senaste wiki-ändringarna.