Biografi

Gogol Bordello är ett band från New York som spelar zigenarpunk. Flera av medlemmarna är östeuropeiska invandrare. Bandet grundades 1999, och de släppte sin första singel 1999. Sen dess har två fullängdsalbum och en EP kommit ut. 2005 blev de signade av punkskivbolaget Side one Dummy records.

Sångaren är ukrainskfödde Eugene Hütz som även är känd som DjHütz runt om bland New Yorks östeuropeiska klubbar. Hutz har även spelat rollen som översättare i filmen Allt är upplyst.

Bandet har medverkat i fler filmprojekt. det har gjorts två dokumentärer; en om Gogol Bordello som band, där man får följa medlemmarna under deras resa från att vara ett undergroundband till kändisar. Denna film visades på Göteborgs filmfestival 2006. Den andra, ”The Pied Piper of Hützovina”, är en dokumentär som enbart handlar om frontmannen Eugene Hütz. Den beskriver hans resa tillbaka till hemlandet Ukraina i sökandet efter sina rötter, och filmen är gjord av en dokumentärfilmare som blev kär i Hütz. Den släpptes i slutet av 2006.

Gogol Bordello är ökända för sina live-framträdanden, där i princip vad som helst kan hända.

Under ett samarbete som fick namnet J.U.F spelade de in en skiva döpt till ”Gogol Bordello vs. Tamir Muskat” i augusti 2004. Detta spelades in tillsammans med medlemmar från ”Balkan Beat Box” som bl.a har skrivit titelspåret till Soundtracket för ”Gypsy”- filmen Svart Katt Vit katt.

Redigerad av kryckthechrist den 17 jan 2008, 17:34

All text skriven av användare på denna sida är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution/Share-Alike.
Texten kan även vara tillgänglig under licensen GNU Free Documentation.

Faktaruta

Genererat från fakta markerade i wikin.

Inga fakta om denna artist

Du ser version 1. Se äldre versioner, eller diskutera denna wiki.

Du kan också se en lista med alla senaste wiki-ändringarna.