GABY AND THE GUNS,

är en Malmöbaserad musikgrupp som uppstod 2007 då Gaby Ryd och Jens Almqvist träffades för första gången. Sedan dess har de närt och vårdat ett speciellt och djuplodat samarbete som uppslukar hela deras tillvaro. Inledningsvis arbetade de med att bearbeta musik som Gaby Ryd hade skrivit tidigare, men allt eftersom de lärde känna varandra bättre insåg de att låtskrivandet fi ck en ny dimension när de öppnade upp den kreativa processen för varandra. Deras tidiga musik presenterades i en EP som kom under hösten 2008 vilket i sin tur ledde till ett samarbete med skivbolaget National. Ett år senare, hösten 2009, kom Gaby and the Guns första album som de gav titeln Rygg mot Rygg.

“De senaste tre åren har bandets fjäderlätta melodier planterat sig i Malmös kollektiva medvetande som ett samtidsfångande och terapeutiskt bakgrundsljud /…/ Texterna djupnar för varje ny låt bandet producerar och det är tydligt att de är något av det viktigaste i musikväg som tillkommit i sydsverige de senaste åren.”

— Motivering, Nöjesguidens musikpris 2010

Albumet Rygg mot Rygg väckte intresset för gruppens musik hos såväl media som musikälskare. Bandet spelade frekvent i hela Sverige och ansågs vara ett av Malmös framtidsnamn. I musiken tar texterna ofta stor plats och omsluts av gruppens gemensamma musikaliska idéer och referenser. Några av de mer framträdande inspirationskällorna är samtida indiepop, amerikans folk och svensk visa.

Gruppen består utöver Gaby Ryd och Jens Almqvist av David Calgaro och Fabian Ris Lundblad. Under hösten 2010 bröt de samarbetet med National och började arbeta med låtmaterialet till gruppens andra album, Bränner staden.


Medlemmar:
Gaby Ryd: sång, piano
Jens Almqvist: bas, gitarr, kör, producent
David Calgaro: gitarr, kör, munspel
Fabian Ris Lundblad: trummor, percussion, kör, munspel

Diskografi:
Bränner staden, (Album, 2011)
Rygg mot Rygg, (Album, 2009)
Gaby and the Guns, (EP, 2008)

Turnéhöjdpunkter:
TV4 Nyhetsmorgon, (2011)
Musikhjälpen SR/SVT, (2010)
Västervik Visfestival, (2010)
Siesta!, (2010)
Malmöfestivalen, (2009, 2010)
Lundakarnevalen, (2010)
Mejeriet, (2010)
Arvikafestivalen, (2009)
Peace & Love, (2009)
Cirkus, Stockholm, (2009)
Trädgårn’, (2009)
SVT Sverige!, (2008)

Redigerad av Gabyandtheguns den 11 apr 2011, 21:16

All text skriven av användare på denna sida är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution/Share-Alike.
Texten kan även vara tillgänglig under licensen GNU Free Documentation.

Faktaruta

Genererat från fakta markerade i wikin.

Inga fakta om denna artist

Du ser version 8. Se äldre versioner, eller diskutera denna wiki.

Du kan också se en lista med alla senaste wiki-ändringarna.

Mer information

Från andra källor.

Skivbolag