Biografi

Enya (egentligen Eithne Ní Bhraonáin), född 17 maj 1961 i Gweedore i grevskapet Donegal, Irland, är en irländsk sångerska. Enya kan också ses som en grupp, vilket de själva och många fans gör, förutom Eithne bestånde av Roma Ryan (textskrivare och poet) och Nicky Ryan (producent).

Enya blev erbjuden att göra musiken till James Camerons film Titanic från 1997, men tackade nej. Cameron tog istället hjälp av kompositören James Horner som fick i uppgift att skapa musik till filmen i Enyas stil. Till den första filmen i Sagan om Ringen-trilogin gjorde hon låten May It Be, för vilken hon nominerades till en Oscar för bästa låt 2002.

Diskografi

Studioalbum

* Enya, 1987
* Watermark, 1988
* Shepherd Moons, 1991
* The Celts, 1992 (nytryckning av Enya)
* The Memory of Trees, 1995
* A Day Without Rain, 2000
* May It Be, 2001
* Amarantine, 2005

Samlingsalbum

* Paint The Sky With Stars, 1997
* A Box Of Dreams, 1997
* Only Time - The Collection, 2002

Övriga

* The Frog Prince, 1985

Singlar

* I want tomorrow/The Celts, 1987
* Orinoco flow/Out of the blue, 1988
* Evening falls/Oíche Chiún (Silent night), 1988
* Storms in Africa (Part II)/Storms in Africa, 1989
* Exile/On your shore, 1991
* Caribbean blue/Orinoco flow, 1991
* How can I keep from singing?/Oíche Chiún (Silent night), 1991
* Book of days/As Baile, 1992
* The Celts/Oíche Chiún (Silent night), 1992
* Anywhere is/Boadicea, 1995
* On my way home/Boadicea, 1996
* Only if…/Oíche Chiún (Silent night), 1997
* Only time/The first of autumn, 2000
* Wild child/Isobela, 2001
* May it be/Isobela, 2001
* Amarantine/The comb of the winds, 2005

Redigerad av arrdis den 5 nov 2007, 16:35

All text skriven av användare på denna sida är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution/Share-Alike.
Texten kan även vara tillgänglig under licensen GNU Free Documentation.

Faktaruta

Genererat från fakta markerade i wikin.

Inga fakta om denna artist

Du ser version 1. Se äldre versioner, eller diskutera denna wiki.

Du kan också se en lista med alla senaste wiki-ändringarna.