Biografi

Enthroned är ett belgiskt black metal-band, som bildades 1993. Gruppens texter handlar om satanism och det ockultism.

Historia

Enthroned bildades 1993 av Dan ”Cernunnos” Vandenplas. Han rekryterade gitarristen Vincent ”Tsebaoth” och basisten och sångaren Lord Sabathan. Gruppen släppte sin första 5-spårs demo i mitten av 1994 och som blev uppmärksammad av ett flertal indie-skivbolag. Vilket senare ledde till att skivbolaget After Dark Records släppte Enthroneds och Ancient Ritess A 7” split ep samma år. Efter bolagets bortgång skrev Enthroned skivkontrakt med Evil Omen Records, som drivs av Osmose Productions, och släppte gruppens första fullängdsalbum, Prophecies of Pagan Fire, 1995. Kort därefter värvades Nornagest som andre gitarrist. Slutligen så byttes Tseboath ut mot Dimitrios ”Nebiros”, som inte bara väckte nytt blod i bandet men också kompletterade Nornagests brutala och barbariska musikstil. År 1996 drog Enthroned ut på Europa-turné med Ancient Rites och Bewitched.
I april, 1997, skulle Enthroned börja att spela in sitt andra fullängdsalbum, Towards the Skullthrone of Satan, tog Dan ”Cernunnos” Vandenplas sitt liv. De kvarvarande medlemmarna bestämde sig då för att använda en session-musiker på trummor för att hedra Dan ”Cernunnos” Vandenplas. Efter inspelningen framträdde gruppen på Dragons Blaze festivalen med sin nyförvärvade trummis Fabrice ”Namroth Blackthorn” Depireux. Publikens respons kunde inte ha varit bättre. I april, 1998, gjorde gruppen en Europa-turné med black metal-bandet Dark Funeral och släppte en ep, Regie Sathanas, som tillägnades deras bortgångne band-kamrat. Senare samma år turnerade gruppen igen, nu med sina bolagskamrater Hecate Enthroned och Usurper. I slutet av 1998 åkte bandet till Sverige, för att spela in sitt tredje fullängdsalbum, The Apocalypse Manifesto, i Abyss Studios. Gruppen rundade av året med att åka på turné med black metal-bandet Marduk.
År 2000 var ett sysselsatt år för Enthroned, som hade bytt ut gitarristen, Nebiros, mot Nerath Daemon istället. Gruppen spelade senare in sitt fjärde fullängdsalbum, Armoured Bestial Hell, i Real Sound Studio, Tyskland. Efter skivsläppet, 2001, byttes trummisen Fabrice ”Namroth Blackthorn” Depireux ut mot Yannick ”Alsvid” Herrera, som har bland annat spelat i det franska black metal-bandet Seth. Tidigt år 2002 skrev Enthroned på ett skivkontrakt med Napalm Records som senare gav ut deras femte fullängdsalbum, Carnage in Worlds Beyond, samma år. I juni 2003, bytte gruppen ut gitarristen Nerath Daemon och trummisen Yannick ”Alsvid” Herrera mot Nguaroth på gitarr och Glaurung på trummor. Gruppens sjätte fullängdsalbum gavs ut året 2004. År 2005 släppte gruppens sitt första officiella livealbum, Black Goat Ritual, som spelades in under deras turné i Brasilien. Än en gång blev gruppen tvingade att tackla bandmedlemsbyte, då Lord Sabathan lämnade bandet tog Nornagest över micken och gruppen rektryterade basisten Phorgath. I juni 2007, spelade gruppen in sitt sjunde fullängdsalbum, Tetra Karcist. Gruppen bytte ut trummisen Glaurung mot Ahephaïm. Tidigt år 2008, skrev Enthroned på ett nytt skivkontrakt med skivbolaget Regain Records.[1] Gruppens åttonde fullängdsalbum, Pentagrammaton, planeras att släppas den 22 mars 2010.[2]

Medlemmar

Nguaroth
Nornagest - gitarr, ledande sång, musik och text (1995-)
Neraath - gitarr, sång (2000-)
Phorgath - bas, sång (2007-)
Garghuf - trummor (2009-)

Tidigare medlemmar

Ahephaïm
Sång [redigera]
Lord Sabathan (även bas), (1994-2006)
Alexsix (1993-1994)
Trummor [redigera]
Cernunnos eg. Dan Vandenplas (1993-1997) (född 3 maj 1971, dog 19 april 1997 - hängde sig själv)
Da Cardoen (session 1997-1998)
Namroth Blackthorn eg. Fabrice Depireux (1998-2001)
Alsvid eg. Yannick Herrera (2001-2003)
Glaurung (2003-2007)
Ahephaim (2007-2009)
Gitarr [redigera]
Tsebaoth eg. Vincent (1993-1996)
Nebiros eg. Dimitrios (1996-2001)
Nguaroth (2004-2009)

Diskografi

Studioalbum

1995 - Prophecies of Pagan Fire
1997 - Towards the Skullthrone of Satan
1999 - The Apocalypse Manifesto
2001 - Armoured Bestial Hell
2002 - Carnage In Worlds Beyond
2004 - XES Haereticum
2007 - Tetra Karcist
2010 - Pentagrammaton

Demo och Splits

1994 - Promo 94 (demo)
1994 - Scared by Darkwinds / Longing for the Ancient Kingdom II (split)
2000 - Promo 2000 (demo)
EP och livealbum [redigera]
1998 - Regie Sathanas (A Tribute to Cernunnos) (EP)
2003 - Goatlust (EP)
2005 - Black Goat Ritual: Live in thy Flesh (livealbum)

Redigerad av fukker_ den 7 feb 2011, 13:10

All text skriven av användare på denna sida är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution/Share-Alike.
Texten kan även vara tillgänglig under licensen GNU Free Documentation.

Faktaruta

Genererat från fakta markerade i wikin.

Inga fakta om denna artist

Du ser version 1. Se äldre versioner, eller diskutera denna wiki.

Du kan också se en lista med alla senaste wiki-ändringarna.

Mer information

Från andra källor.

Länkar
Skivbolag