Biografi

Dr. Dre, född som André Romel Young 18 februari 1965 i Compton, Los Angeles, Kalifornien, USA, är en amerikansk rappare, musikproducent och ägare av skivbolaget Aftermath, där bl.a. 50 cent, Eminem och The Game är inskrivna.

Dr. Dres hiphopkarriär började på 1980-talet i gruppen N.W.A. som bestod av Dr. Dre, Ice Cube, Easy-E, MC Ren och DJ Yella. När Easy-E dog, 1995, så splittrades gruppen och artisterna gick skilda vägar. Efter gruppens splittring släppte Dr. Dre sitt debutalbum The Chronic. Det har lämnat efter sig ett stort intryck i resten av hiphopsamfundet med sitt nya, renare ljud och mycket mer melodiskt ton, till skillnad från den tidiga och hårda hiphop som växte fram under 1980-talet. Dr. Dre har sedan dess varit en mycket framgångsrik producent; bland annat tog han fram Eminem, 50 Cent och Snoop Dogg, och han har gästat på andras plattor, bland andra The Games och Eminems.

I september 1999, sju år efter debuten, släpptes hans andra album, 2001, som har sålts i mer än sju miljoner exemplar i USA. Liksom The Chronic räknas det som den största klassiska hiphopalbum efter It’s On (Dre) 187um Killa som anses som den största hiphopalbumet i Compton och resten av Los Angeles

År 2001 gick Dr. Dre ut med att han precis börjat på ett nytt album. Men albumet blev aldrig släppt och rykten gick att Dr. Dre sålt albumets beats till The Game.
Nu har Dr. Dre än en gång gått ut med att ett nytt album är på väg, Detox, men nu säger han även att det kommer släppas till sommaren 2007.

Diskografi

* 1992 – The Chronic
* 1995 – Natural Born Killaz
* 1996 – Aftermath
* 1999 – 2001

Redigerad av tharealtyken den 18 nov 2007, 21:46

All text skriven av användare på denna sida är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution/Share-Alike.
Texten kan även vara tillgänglig under licensen GNU Free Documentation.

Faktaruta

Genererat från fakta markerade i wikin.

Inga fakta om denna artist

Du ser version 4. Se äldre versioner, eller diskutera denna wiki.

Du kan också se en lista med alla senaste wiki-ändringarna.