Biografi

Cream, brittiskt rockband bildat 1966 som bestod av Eric Clapton (gitarr, sång), Jack Bruce (sång, elbas, munspel, cello, med mera) och Ginger Baker (trummis). Cream spelade blues och rock, och var en av de framgångsrikaste grupperna inom power trio-formatet. Robert Stigwood verkade som manager åt bandet, och senare efter dess upplösning åt Eric Clapton.

Efter en hel del med uppträdanden släppte de äntligen ut sin första singel ”Wrapping Paper” i oktober 1966. ”Wrapping Paper” blev en besvikelse för fansen och blev ingen större succé. Två månader senare, i slutet av 1966, gav de däremot ut singeln ”I Feel Free” samtidigt som deras första album Fresh Cream. Det var ”I Feel Free” som blev deras stora genombrott året därpå.

Bandet var omåttligt populärt under sina bara två år som aktiv grupp. De lade också en del av grunden till den kommande hårdrocken med låtar som ”Sunshine of your Love” och ”Strange Brew”. Andra låtar som har blivit klassiska är ”White Room” och ”Badge”. Cream gjorde även en cover på Robert Johnsons ”Cross Road Blues”, som i Creams version heter ”Crossroads”. Att bandet hade enats om att gå skilda vägar 1968 togs med stor förvåning från många håll, då gruppen fortfarande var en av de största inom sin genre.

I maj 2005 återförenades de tillfälligt för fyra konserter på Royal Albert Hall i London.

ALBUM:
Fresh Cream (1966)
Disraeli Gears (1967)
Wheels of Fire (1968)
Goodbye (1969)
Live Cream (1970)
Live Cream Volume II (1972)
Royal Albert Hall London May 2-3-5-6 2005 (2005)

Redigerad av Jensmoritz den 13 feb 2009, 21:24

All text skriven av användare på denna sida är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution/Share-Alike.
Texten kan även vara tillgänglig under licensen GNU Free Documentation.

Faktaruta

Genererat från fakta markerade i wikin.

Inga fakta om denna artist

Du ser version 2. Se äldre versioner, eller diskutera denna wiki.

Du kan också se en lista med alla senaste wiki-ändringarna.