Biografi

Coldplay, är ett brittiskt rockband som bildades 1996 i University College London.

Bandmedlemmarna Chris Martin (gitarr, vokalist, piano/keyboards), Guy Berryman (bas), Jonny Buckland (gitarr, kör) och Will Champion (trummor, kör) träffade varandra som studenter på University College London.

Coldplay hette till en början Starfish. Några kompisar till Guy, Jon, Chris och Will hade ett band som hette Coldplay, så när de bytte namn så överläts namnet till dåvarande Starfish som alltså blev Coldplay. De fick namnet av sina kompisar eftersom de tyckte att de lät ”alltför deprimerande”.

Bandet släppte tre EP:s innan debutalbumet Parachutes kom ut. Dessa heter The Safety EP, Brothers and sisters och The Blue Room. Med låten Yellow fick de sitt genombrott och har på senare tid (framförallt med albumet X&Y som är mer arenarock än de tidigare) blivit jämförda med bland andra U2 och Radiohead. Själva säger sig Coldplay ha inspirerats musikaliskt till stor del av grupper såsom U2 och norska a-ha.

Bandet har sålt över 60 miljoner skivor över hela världen, varav ”A Rush of Blood to the Head” som deras mest sålda skiva, med över 16 miljoner sålda skivor och fick 9 plantinum i hemlandet Storbritannien

Diskografi


Album
1998 - Safety (EP)
1999 - The Blue Room (EP)
2000 - Parachutes
2002 - A Rush of Blood to the Head
2005 - X&Y
2008 - Viva la Vida or Death and All His Friends
2008 - Prospekt’s March (EP)
2012 - Mylo Xyloto
Singlar
1999 - Brothers & Sisters
2000 - Shiver
2000 - Yellow
2000 - Trouble
2001 - Don’t Panic
2002 - In My Place
2002 - The Scientist
2003 - Clocks
2003 - God Put a Smile upon Your Face
2005 - Speed of Sound
2005 - Fix You
2005 - Talk
2006 -The Hardest Part
2006 - What If
2007 - White Shadows
2008 - Violet Hill
2008 - Viva la Vida
2008 - Lost!
2008 - Lovers in Japan
2008 - Lhuna
2009 - Life in Technicolor II
2009 - Strawberry Swing
2010 - Christmas lights
2011 - Every Teardrop Is a Waterfall
2011 - Paradise
2011 - Charlie Brown
2012 - Princess Of China
2012 - Hurts Like Heaven

Redigerad av megajacko98 den 6 maj 2013, 13:25

All text skriven av användare på denna sida är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution/Share-Alike.
Texten kan även vara tillgänglig under licensen GNU Free Documentation.

Faktaruta

Genererat från fakta markerade i wikin.

Inga fakta om denna artist

Du ser version 9. Se äldre versioner, eller diskutera denna wiki.

Du kan också se en lista med alla senaste wiki-ändringarna.