Biografi

Bathory var ett svenskt Black/Viking Metal-band bestående av Tomas ”Quorthon” Forsberg (R.I.P) och några andra sessionsmedlemmar, idag kända för att vara upphovsmän till black- och viking metal. De första skivorna Bathory släppte var extrem metal kännetecknad av avgrundsskrik och primitiv produktion. Även om det var Venom som först myntade termen ”black metal” så var det Bathorys tre första skivor som kom att bli representativa för genrens tidiga sound.

På den fjärde och femte skivan började Bathory skriva långa episka låtar med ren sång, med allt tydligare folkinfluenser eftersom tiden gick, och skapade sålunda vikinga metalen. Låtteman var, uppenbarligen, vikingar och asatro, men vid den här tiden började Quorthon hämta inspiration från filosofer som Nietzsche, vilket gjorde musiken än mer annorlunda än de första skivorna vars teman nästan uteslutande var satanism.

Sammanlagt så spelade Bathory in 12 fullängdsalbum, varav vissa var thrash-, andra black- och åter andra vikingametal.

Tomas Forsberg avled i sömnen 2004 på grund av ett medfött hjärtfel. Många black- och vikingametalmusiker inspirerades av Bathory.

Redigerad av Agravenlife den 26 okt 2012, 10:03

Källor (se historik)

Intervjuer, metal-archives.net, wikipedia

All text skriven av användare på denna sida är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution/Share-Alike.
Texten kan även vara tillgänglig under licensen GNU Free Documentation.

Faktaruta

Genererat från fakta markerade i wikin.

Inga fakta om denna artist

Du ser version 10. Se äldre versioner, eller diskutera denna wiki.

Du kan också se en lista med alla senaste wiki-ändringarna.