Vanliga frågor

Wikis

Vad är wiki-sidor?
Wiki-sidorna är platser där alla medlemmar i Last.fm-communityn kan redigera innehållet, för att bygga upp bättre och mer exakt innehåll.

Avsikten är att skapa en exakt och neutral beskrivning av artist, album, låt, skivbolag, tagg eller plats. Detta kan inkludera grundläggande information om personen/gruppen eller den sorts musik de spelar, vad de är mest kända för och annan relevant information.

Vad är riktlinjerna för att lägga till innehåll på sidorna?
Om du ser någon som bryter mot någon av dessa regler, vänligen redigera wikin och om nödvändigt, meddela en medlem i moderatorteamet

Följande regler gäller för alla wiki-sidor
  • Inskickat innehåll får inte bryta mot copyright. Det är olagligt att kopiera någon annans biografi om denna artist.
  • Du kan kopiera från Wikipedia, eller andra GFDL-licensierade källor, förutsatt att du lägger in källans URL i källrutan nedan.
  • Allt inskickat material förblir författarens copyright och är licensierat under GFDL.

Stilregler:

  • Beskrivningen bör skrivas i tredje person, vara faktisk och opartisk. Inga personliga åsikter.
  • Vänligen använd samma språk som sajten du använder. Om du är på den engelska Last.fm-sajten, använd engelska. Om du är på den tyska sajten, använd tyska.
  • Försök att hålla det relativt kort (några få stycken).

En kopia av dessa regler finns tillgänglig på varje wiki-sida om du klickar på ”Redigera”längst upp.
Och om jag är artisten/skivbolaget?
Även om du är artisten, en vän till artisten, familj eller något liknande, ges inga speciella tillstånd på wiki-sidorna. Wikin är endast till för faktiska beskrivningar av artisten.

Det är inte en personlig hemsida och bör inte hanteras som sådan. Allt utöver en opartisk artistbeskrivning bör läggas upp på din ”officiella” artisthemsida, inte i wikin.

Skivbolag/artister måste också komma ihåg att skriva i tredje person (använd ”han/hon/de” i stället för första person ”jag/vi/vår”). Eftersom wikin är öppen och kan redigeras av alla, skulle det bli förvirrande om en sida, som kan redigeras av olika personer, innehåller ”jag” och ”vi”. Genom att endast använda text i tredje person, är sidan mer öppen för att kunna redigeras av andra och förvirringen över vem ” jag” är kan undvikas.
Varför kan jag inte lägga till mina egna åsikter i wiki?
Poängen med wikin är att ge så mycket faktisk information om ett objekt som möjligt. Åsikter är inte fakta och kan ofta vara vilseledande.

Skulle du vilja lägga upp en åsikt om en artist eller skivbolag, kan du använda hojtlådan, gruppforumen eller din blogg.
Jag försökte redigera en wiki-sida, men jag kan inte redigera den! Varför inte?
Vissa artister är utsatta för konstant missbruk och överträdelser mot stilreglerna. När detta händer kommer en moderator att låsa sidan för att undvika ytterligare missbruk.

Låsta sidor kan endast redigeras av moderatorer och personalen. Om en sida är låst är det enda sättet att ändra något att skicka ändringar i ett PM till en sajtmoderator som låst sidan. De kan se till att innehållet inte strider mot reglerna och lägga till innehållet.
Det finns mer än en artist med samma namn. Hur ska wiki-sidan göras?
Tills en användbar lösning kan hittas finns alla artister med samma namn på en sida på Last.fm. Börja sidan med en text som indikerar detta, såsom: ”Det finns (x) grupper med namnet (gruppnamn):”

Följ upp med separata artistbeskrivningar, med någon sorts hänvisning till var nästa artists information börjar. Normalt görs detta genom att man numrerar varje artistbeskrivning.

Ordet ”kort” är speciellt viktigt på dessa sidor när man skriver artistbeskrivningar.

Om du vet att det finns två artister med samma namn, men bara känner till en av dem, skriv informationen för den och börja den andra med något som ”Det finns också en annan artist som använder samma namn.” Förhoppningsvis kommer någon som känner dem in och lägger till deras beskrivning.

Artister bör listas i ordning efter deras popularitet. För att bestämma popularitetsordningen kan du använda de allmänna listorna för den artisten.

Under inga omständigheter är det passande att radera information om en av artisterna för att byta ut det mot information om en annan . Att radera information om den ”andra” artisten eller att föredra en artist framför en annan kan anses vara missbruk av Last.fm-wiki och kommer att behandlas därefter.