Vanliga frågor

Användarprofiler

Kan jag importera alla mina redan spelade låtar från min mediaspelare när jag skapar en ny Last.fm-profil?
Ja, när du skapar en ny Last.fm-profil kan du importera din lyssningshistorik från antingen iTunes, Windows Media Player eller Winamp, med Last.fm-Skrobblaren.

För att göra detta, installera Last.fm-Skrobblaren till din dator, ange dina användaruppgifter till ditt nya konto och följ instruktionerna när den frågar om du vill importera din mediaspelares lyssningshistorik. När den är klar borde din historik importeras snabbt - kolla din profil!

Observera att du endast kan importera en gång, från en av de tre mediaspelare vi stödjer, och eftersom denna funktion för närvarande betraktas som en funktion för nya användare fungerar den inte fullt ut för återställda profiler.
Vad är mitt bibliotek och hur lägger jag till något i det?
Ditt bibliotek är ungefär som din personliga musiksamling på Last.fm – här kan du se och hantera alla artister, album och låtar som du någonsin lagt till i din profil samt dina älskade låtar, blandband du har skapat och alla taggar du har använt.

Hur lägger jag till något i mitt bibliotek?
Objekt läggs automatiskt till i ditt bibliotek när du skrobblar, älskar eller taggar dem eller lägger till dem i något av dina blandband. Du kan också lägga till objekt manuellt genom att klicka på "+"-knappen på artist-, album- eller låtsidorna där de finns tillgängliga på sajten.

Du behöver inte klicka på "+"-knappen på artist-, album- eller låtsidorna för att lägga till något du lyssnar på i ditt bibliotek: om du lyssnar på det och skrobblar det, läggs det automatiskt till i ditt bibliotek.
Hur kan jag ta bort något från mitt bibliotek?
För att ta bort en artist eller låt från ditt bibliotek, gå till ditt bibliotek på din profilsida och sök efter det du vill ta bort.

Artist
För att ta bort en artist från ditt bibliotek, sväva med musen över en artistbild i ditt bibliotek, en knapp för att radera kommer dyka upp. Klicka på denna knapp, en ruta kommer bli synlig som ber dig att bekräfta ditt val (du kan även avbryta detta om du så önskar).

OBS: Genom att radera en artist från ditt bibliotek, försvinner allt du spelat, alla album samt låtar förbundna till denna artist, från din profil, inkluderat dina listor.

Låtar
Om du önskar att ta bort en låt från ditt bibliotek, gå till en lista inom ditt bibliotek där denna låt syns, – till exempel under "Nyligen tillagda” om du lade till den till ditt bibliotek nyligen, eller den mer detaljerade sidan för den här låtens artist i ditt bibliotek.

För att gå till det senaste, klicka på linken “(x spelade låtar)” under artistens bild/brevid namnet i översikten till ditt bibliotek. Följande sida är den detaljerade sidan för den här artisten i ditt bibliotek, och för att radera några av låtarna, klicka på knappen "Radera" som dyker upp då du svävar med musen över en låt. En ruta blir synlig som ber dig att bekräfta ditt val (eller avbryta) att radera låten.

OBS: Detta kommer radera denna låt och antalet gånger du spelat låten från din profil, inkluderat dina listor.
Kan jag ta bort senast spelade låtar, eller en artist eller låt från mina listor?
Ja, du kan ta bort senast spelade låtar (vänligen läs nedan hur man gör detta) och varje artist eller låt från dina listor, genom att ta bort dem från ditt bibliotek. Genom att ta bort något från ditt bibliotek så försvinner de från din profil helt, inkluderat dina lisor. För mer information hur man gör detta, läsa här.

För att radera en låt du Senast spelade, vänligen gå till din låtlista genom att klicka "Se mer/Redigera" linken under dina senast spelade låtar på din profilsida. Du kan ta bort låtar här genom att klicka på knappen "radera" till höger.
Vad kan jag göra om mina senaste låtar och listor inte uppdateras längre?
Om dessa inte uppdateras skrobblas inte musiken du lyssnar på längre. Läs denna FAQ och denna mer utförliga forumtråd om felsökning för mer hjälp med dina skrobblingsproblem!

Här är några andra snabba tips:

Använder du Last.fm-Skrobblaren (spelarprogrammet)?
Verifiera att du har skrobbling aktiverat i Skrobblaren. Om den säger att dina låtar skrobblas, även om de inte skickas till din profil, ska du kontrollera om de visas på Skrobblingsfliken, Diagnostikdialogen i Hjälpmenyn. Om du kan se dem där och serverstatusen är “Fel: Kunde inte nå server” går du till Kontomenyn och klickar på ditt användarnamn – detta återansluter till servern och dina låtar bör nu skickas.

Lyssnar du på Last.fm-sajten (flashspelare)?
Om du lyssnar på en station på Last.fm-sajten och låtarna inte läggs till i din profil ska du kontrollera att du är inloggad på sajten och att skrobbling är aktiverad i spelaren – om problemet kvarstår ska du försöka att stoppa stationen du spelar, ladda om dess sida och spela den igen. Om du efter detta fortfarande har problem med att skrobbla ska du försöka att logga ut från sajten och sedan in igen. Vid behov kan du rensa cookies från din webbläsare och sedan försöka att skrobbla några låtar igen.
Skrobbling tiden i mina Senast spelade låtar är fel, hur kan det rättas till?
Om dina skrobblade låtar visar fel tid, kontrollera om din tidszon är korrekt på sidan. Du kan kontrollera och vid behov ändra detta i dina kontoinställningar, eller i inställningarna för dina senast spelade låtar på din profil.

Om du använder Last.fm-Skrobblaren och det visar att dina låtar har skrobblat i framtiden ( "om 55 minuter", "om 50 minuter" etc.) eller i det förflutna även om du skrobblat precis nu ("lyssnade precis", "55 minuter sedan", "50 minuter sedan" etc.), så 'r detta ett tecken på att de skrobblas med felaktiga tidstämplar.

Kontrollera om både datorns tid och tidszon är korrekt och att de matchar varandra, då dessa felaktiga tidstämplar orsakas av att någon av dessa inställningar är felaktiga. Kontrollera även om du har "Justera klockan automatiskt för sommartid" aktiverat om du använder Windows - och korrigera dina inställningar om det behövs. Glöm inte att starta Last.fm-Skrobblaren efteråt för att se till att de ändrade inställningarna gäller.
Hur kan jag lägga till eller ta bort vänner?
För att lägga till någon som vän, gå till deras profil och klicka "Lägg till som vän" -knappen under deras bild. De kommer att få ett meddelande om din vänförfrågan, och kommer att läggas till din listan över vänner när de väl har godkänt.

Du kan se dina egna vänner genom att gå till "Vänförfrågningar" i din inkorg. Härifrån kan du ignorera eller acceptera de vänförfrågningar du har fått.

För att ta bort någon från listan över vänner, gå till dina vänner på din profil och sväva över deras bild eller användarnamn. En radera-ikon visas, klicka här och bekräfta att du vill ta bort den användaren som vän.
Hur lägger jag till eller tar bort älskade låtar?
Hur markerar jag en låt som älskad?
Klicka på knappen ”Älska” i spelaren medan du lyssnar på en låt på sajten, eller använd hjärtikonknappen på låtens sida eller Multi-button-knappen bredvid en låt i varje lista (du behöver inte lyssna på den just då!).

Du kan också markera en låt som älskad i Last.fm-Skrobblaren, genom att klicka på knappen “Älska” medan en låt spelas.

Och hur tar jag bort en älskad låt?
För att ta bort en viss låt från dina älskade låtar, välj “Sluta älska låt” från gear Multi-button-knappens rullgardinsmeny bredvid denna låt på alla ställen på sajten – du kommer att se att denna låt inte längre är markerad med en “älskad”-ikon.

Om du använder Last.fm-Skrobblaren, kan du också ta bort en nyligen älskad låt genom att högerklicka på låten i den utökade listan ”Senast älskade” i sidopanelen ”Min musikprofil” på vänster sida och välja ”Ta bort från mina älskade låtar”.

Var kan jag se alla mina älskade låtar?
Du kan se en fullständig lista av alla låtar som du har markerat som älskade under “Älskade låtar” på din profilsida, där du även kan redigera dem som beskrivs ovan.

Det är också möjligt att se och redigera dina tio senast älskade låtar i Last.fm-Skrobblaren – genom att helt enkelt utöka ”Senast älskade”-listan i din ”Min musikprofil” på vänster sida.

Hur kan jag ta bort något från mitt blandband?
Om du har skapat ett blandband kan du se och hantera det i ditt Bibliotek. Gå till din profil och klicka på “Blandband”-länken längst uppe på sidan, till höger om din avatar. Detta tar dig direkt till ”Blandband”-fliken i ditt bibliotek. Klicka därifrån på namnet på ditt blandband.

Du kommer att se detaljerna för ditt blandband på följande sida, inklusive alla låtar du har lagt till. När du rör din muspekare över en låt får du se en liten “x”-ikon till höger. Om du klickar på denna kan du radera låten från ditt blandband.

Om du vill kan du även radera hela blandbandet på denna sida.
Hur väljer vem som kan se min senaste aktivitet på min profilsida?
Du kan skräddasy dina inställningar för Senaste Aktivitet under"Privata Inställningar". Här kan du välja om alla, endast dina vänner och grannar, endast dina vänner, eller ingen kan se vad du har gjort på Last.fm när de besöker din profil.

Till en början är du den enda som kan se din aktivitet. Du har två veckor från och med den första gången du ser din aktivitet att välja dina inställningar för dina "Privata Inställningar" innan alla kan se dem.

Du har även 30 minuter från det att du gör något till att radera det från din aktivitetslista. Efter detta kan du inte radera det längre.
Min hojtlåda saknas på min profilsida, hur får jag tillbaka den?
Gå till dina Webbplatsinställningar och avmarkera rutan bredvid “Avaktivera hojtlådan på min profilsida”, detta sätter tillbaka din hojtlåda på din användarprofil.
Kommer artister jag har lagt till i mitt bibliotek genom tagging inte spelas i min biblioteksstation?
Nej – taggning av nya artister lägger till dem i ditt bibliotek, men detta lägger inte till dem i din biblioteksstation. Det lägger till dem till din station om du först manuellt lägger till dem, exempelvis med +-knappen på artistsidorna och då kan du alltid tagga dem i efterhand.

Notera också att en artist måste ha uppspelningsbart innehåll så att den kan spelar i din station. Se denna FAQ för mer information.
Hur kan jag använda mina exporterade älskade låtar, spellistor och personliga taggar?
Om du exporterar dina älskade låtar, spellistor och personliga taggar från ditt bibliotek kan du använda dessa listor med externa applikationer och tjänster.

XSPF (XML Shareable Playlist Format) används av många program och webbsidor. Se XSPF-applikationslistan och besök de individuella webbsidorna för mer detaljer om hur du laddar upp din spellista och lyssnar på den.  

Mediaspelare som stöder XSPF:  

Om du har dessa låtar tillgängliga lokalt kan du importera din XSPF-spellista till följande mediaspelare direkt:  

 • iTunes (PC/Mac), gå till Arkiv > Bibliotek > Importera spellista, gå till platsen för XPSF.
 • Windows Media Player: du kan öppna XSPF i VLC och sedan spara XSPF i ett format som Windows Media Player stöder, antingen .asx/.wax/.m3u osv. och sedan öppna den filen i WMP.
 • Amarok (Unix)
 • VLC (PC, Mac, Linux)

 • Följande mediaspelare stöder XSPF-filer efter installation av ett insticksprogram:  

 • Winamp-insticksprogrammet tillåter XML Sharable Playlist Format-import (Plext)
 • Foobar-insticksprogrammet som tillåter import/export av XSPF-filer

 • Export som TSV (Tab Separated Values) är ett enkelt sätt att importera dina spellistor till kalkylbladsprogram såsom Microsoft Excel eller OpenOffice.
  Hur hittar jag personer jag känner på Last.fm?
  Du kan använda vänsökaren för att söka efter dina Facebook-, Google- och Yahoo-kontakter och söka efter personer från ditt nätverk av vänner som redan använder Last.fm.

  Det finns också en knapp på denna sida som hjälper dig att twittra din profil till dina Twitter-följare så att de kan hitta dig.