Vanliga frågor

Skrobbling

Vad är skrobbla?
Att skrobbla en låt betyder att när du lyssnar på den, skickas namnet på låten till Last.fm och läggs till din musikprofil.

När du har registrerat dig och laddat ner Last.fm, kan du skrobbla låtar du lyssnar på i din dator eller iPod automatiskt. Börja skrobbla själv och se vilka artister du verkligen lyssnar på mest. Låtar du lyssnar på visas också i din Last.fm-profil så att andra kan se dem.

Miljoner låtar skrobblas varje dag. Denna data hjälper Last.fm att organisera och rekommendera musik till användare; vi använder den för att skapa personliga- musik- och spelningsrekommendationer åt dig och massor av annat.
Vad kan jag använda för att skrobbla musiken jag lyssnar på?
Om du lyssnar med musikspelaren här på Last.fm-webbplatsen kommer den att skrobbla varje låt du spelar till din profil (givet att du är inloggad på ditt konto och spelar åtminstone 50 % av låten).

Du kan också använda vårt Last.fm-skrobblingsprogram för att spela och skrobbla vad du lyssnar på i din mediaspelare eller iPod. Om du behöver mer information om skrobblaren, vänligen titta på vår FAQ-kategori ”Last.fm-Skrobblaren”, exempelvis om vilka operativsystem och mediaspelare vi stöder.
Om du har några frågor om eller problem med Skrobblaren har vi ett supportforum där du kan få hjälp.

Vilka andra skrobblare finns det som jag kan använda?
Det finns också många insticksprogram och applikationer från tredje part som gör att du kan skrobbla din musik till Last.fm. Du hittar många av dessa här på vår Build-sajt, kategori “Scrobblers”.

Observera att vi inte kan erbjuda dig någon support om du använder ett insticksprogram eller en applikation från en tredje part för att skrobbla din musik. Eftersom dessa inte är utvecklade av oss ber vi dig kontakta respektive utvecklare eller användarforum om du har problem med eller frågor om dem.
Detta gäller också det gamla fristående insticksprogrammet Audioscrobbler som inte längre officiellt stöds av oss. Du får gärna använda dem, men observera att vi inte kan ge dig support för dem om det uppstår problem. (P.S: Letar du efter det gamla fristående insticksprogrammet? Du kan ladda ner det för Winamp här och det för Windows Media Player här.)
Vad händer om jag skrobblar offline och mina låtar inte skickas på en gång?
När du skrobblar offline kommer Last.fm-Skrobblaren att spara låtarna du lyssnar på i cachen. Du kan kontrollera detta genom att gå till ”Hjälp”-menyn och klicka på ”Diagnostik”. Då ska de senast skrobblade låtarna i cachen visas. Dessa skrobblingar skickas sedan till din Last.fm-profil nästa gång du ansluter till Internet.

Du har två veckor på dig att skicka dina skrobblingar till din Last.fm-profil, annars kommer de att ignoreras. Du bör tänka på detta när du skrobblar musik du lyssnar på i din dator när du är offline en längre tid eller när du inte synkar dina iPod-skrobblingar på ett tag.