Vanliga frågor

Artistsidor

Kan stavningen på ett felstavat artist- eller låtnamn ändras?
Ja, Last.fm kan nu automatiskt rätta vanliga felstavningar av artist- och låtnamn. Det finns ett nytt “Rättstavnings”-alternativ i dina Webbplatsinställningar som automatiskt rättar stavningar i ditt bibliotek, dina listor och i Last.fm-Skrobblaren när den är aktiverad.

Läs mer om detta system för automatisk rättstavning här i vår blogg.

(Notera att olikt stavade artister och låtar och deras spelningar kommer att läggas samman i ditt bibliotek, dock kan deras separata sidor inte läggas samman än.)

Vad kan göras om det finns en felaktig automatisk rättstavning någonstans?
Om du hittar en automatisk rättstavning som du tror är fel kan du ge oss feedback genom att använda alternativet “Flagga detta” i den blå raden “Länkat från:” och den gula raden “Menade du:” längst upp på de rättade sidorna. Om det inte finns någon blå eller gul rad kan du alltid använda länken “Föreslå en rättelse” i den blå rutan “Är detta felstavat” på höger sida på alla artist- och låtsidor. Du kan även använda samma länk om du vill föreslå en ny rättelse, om det inte finns någon ännu.

Och felaktiga stora eller små bokstäver?
Om ett låt- eller artistnamn bara har en felaktig stor eller liten bokstav går det att ändra detta (t.ex. “COLDPLAY” till “Coldplay”). Vänligen titta på denna forumtråd för mer information och lägg upp dina förslag till ändringar här.
Hur fungerar det med artister med samma namn?
Det är för tillfället inte möjligt att skilja på artister med samma namn, vilket betyder att om en artist har samma namn som en annan artist, måste de dela Last.fm-profil.

Vänligen observera att andra giltiga artister med samma namn har samma rätt att finnas på en sådan delad profil, inklusive deras musik, bilder, artistbeskrivning och all annan information om dem.
Det är exempelvis inte tillåtet att ta bort artistens beskrivning från wikin. Det är inte heller möjligt att ha en officiell primär bild för en artist samtidigt som det finns andra bilder för den andra artisten eller artisterna, som alla användare kan rösta för och därmed bestämma vilken av artisterna som ska få ”huvudbilden”.
Är det möjligt att slå ihop olika profiler för samma artist till en?
Det är för tillfället inte möjligt att slå ihop olika profiler för samma artist till en artistprofil. Om det exempelvis finns andra profiler med en annorlunda stavning av en viss artist, är det inte möjligt att denna automatiskt skicka besökare från denna sidan till profilen med det rättstavade namnet. Vänligen notera att detta även gäller låtar och album.

Orsaken till att detta fungerar för vissa artistprofiler, som t.ex. “Beatles” som är länkat vidare till “The Beatles”, beror på ett äldre system till vilket inga nya ändringar kan läggas till.

Vi jobbar på att lösa detta problem och vi kommer att meddela när det nya systemet fungerar.

Vänligen se under tiden till att musikfiler du skrobblar har rätt ID3-taggar, eftersom det för tillfället inte heller är möjligt att ändra stavningen av en artist eller låt efter att den har skrobblats till din profil. Du kan också hjälpa oss att samla mer information om olika stavningar av namn på artister och låtar genom att fingerprinta din musik. Med denna information kommer vi så småningom att få veta vad den rätta stavningen är och baserat på detta kan vi ändra andra inlägg med andra stavningar. Du kan hitta information om fingerprinting i vår blogg.
Vad är taggar?
Taggar är som nyckelord eller beteckningar du kan använda för att klassificera musik – artister, album eller låtar. De är helt enkelt korta beskrivningar.

Du kan tilldela varje låt, album eller artist så många taggar du vill. Taggar är ett bra sätt att beteckna objekt efter musikstil ("rock", "elektropop", "alt-country" och så vidare), men möjligheterna är oändliga.

Vad ska jag göra om jag ser en tagg som jag inte tror är rätt?
På musiksidorna är taggarna du ser en översikt av vad alla på Last.fm har taggat artisten som.

Eftersom taggar är åsikter är det inte möjligt att ta bort någon annans åsikt om vad en artist ska taggas som.

Det du kan göra är att tagga något på det sätt du känner är bäst och allt efter som personer använder en tagg ökar den i popularitet och föredras framför mindre använda taggar.
Hur beräknas liknande artister?
Listan över artister som du kan se på artistsidan som ”liknande” skapas automatiskt av Last.fm-Audioskrobblaren, baserat på våra användares lyssnarvanor: om många användare lyssnar på artist X, men också artist Y och Z – kommer Y och Z att bli liknande X.
Hur ofta uppdateras listor och antalet spelade låtar på artistsidor?
Listor och antalet spelade låtar på artist- (och album- och låtsidor) uppdateras en gång i veckan och du bör se ny statistik i början på varje vecka.
Hur lägger jag till en video för en låt?
Vi importerar redan automatiskt många videor från YouTube. Om det inte finns någon YouTube-video tillgänglig för en låt än kan du lägga till en genom att använda länken på låtsidan:

Vi har ingen video för denna låt än.
Lägg till en video

Hur kan en felaktig YouTube-video tas bort?
Om du ser en YouTube-video för en låt som är felaktig och inte borde vara där ska du flagga den genom att använda “Flagga som felaktig”-länken under videon. Det krävs ett antal flaggningar av olika användare för att videon ska tas bort.
Hur väljs bilderna för en artist?
Artistbilderna laddas upp av artisterna eller skivbolagen själva, eller av er, användarna.

För att en bild ska visas för en artist, gå till den artistens sida, klicka på ”Bilder”-fliken längst upp på sidan och välj alternativet för att ladda upp en bild.

När du har laddat upp din bild kommer den att visas mot slutet av alla tillgängliga bilder för den artisten. Officiella bilder uppladdade av artister eller skivbolag har företräde framför bilder uppladdade av användare. För att få din bild högre upp i listan måste den få positiva röster.

Om du tycker att en bild är olämplig eller felaktig kan du flagga den. Om en bild har flaggats kan en moderator radera den om bilden är fel, olämplig eller smaklös.
Kan jag ladda upp albumomslag till Last.fm?
De flesta albumomslag laddas upp av skivbolag eller artister som göra sin musik tillgänglig på Last.fm, men om det inte finns något omslag för ett album ännu, kan du se en "Ladda upp albumbilder"-länk där bilden ska vara och där du som användare kan ladda upp albumomslaget.

Om du sköter ett skivbolag eller en artist på Last.fm med vår Music Manager kan du lagga upp omslag för dina album från där. (Här är relaterade frågor och svar som kan hjälpa dig med detta.)

Tills vi kan göra albumrättningar, vänligen använd lämplig albumbild inte Rätta dina taggbilder.
Jag är ny användare och jag verkar inte kunna ladda upp några artist eller albumbilder på Last.fm, vad händer?
För att förhindra spam kan inte nya användare ladda upp bilder direkt. Du måste Vad är riktlinjerna för att korrigera artist- och låtnamn?

Referera alltid först till Musicbrainz eller Discogs innan du föreslår en ändring. Generellt följer vi Musicbrainz konventioner med mindre justeringar där det behövs för att passa Last.fm. Deras dokumentation är dock enorm och utbredd, så nedan följer en sammanfattning av huvudpunkterna. En viktig princip är artistens syfte, dvs. att alltid respektera vad artisten åsyftade (se Musicbrainz ArtistIntent).

Det övergripande syftet är att förbättra Last.fm:s användbarhet och göra det enklare att hitta rätt innehåll, inte att nödvändigtvis vara 100 % diskografiskt korrekt.

Artister

 • Använd det exakta namnet och stavningen som används på denna artists releaser.
 • Om artistnamnet inte används konsekvent på alla releaser eller om artisten har ändrat namn, mappa det namn som oftast används (kolla lyssnarantalet vid tvekan). Mappa t.ex:
  • Kylie -> Kylie Minogue
  • Tupac -> 2Pac
  • Motorhead -> Motörhead
  • Eddie Fowlkes -> Eddie "Flashin" Fowlkes
  • Yaz -> Yazoo
  • Walter Carlos -> Wendy Carlos
  • J.S. Bach -> Johann Sebastian Bach
 • Om en artist med avsikt använder olika alias för olika releaser, mappa inte dessa mot varandra. Mappa t.ex. inte:
  • Polygon Window -> Aphex Twin
  • Voodoo Child -> Moby
 • Mappa till stavningen på artistens eget språk och teckenuppsättning (om tillämpligt). Mappa t.ex:
  • Bjork -> Björk
  • Ryuichi Sakamoto -> 坂本龍一
 • Innan du mappar bort från ett artistnamn, kontrollera att det inte finns någon annan artist med samma namn. Mappa t.ex. inte:
  • Pink -> P!nk
  • Mum -> Múm
 • The The bör alltid komma före namnet, inte efter. Mappa t.ex:
  • Beatles, The -> The Beatles
 • Men lägg inte till ett The om artisten inte normalt använder ett. Mappa t.ex. inte:
  • Pet Shop Boys -> The Pet Shop Boys
 • Riktiga namn bör skrivas med efternamnet sist. Mappa t.ex:
  • Spears, Britney -> Britney Spears
 • Ett artistnamn bör endast anses som giltigt om det finns en release med det namnet. Mappa aldrig till ett artistnamn för vilket det inte finns någon release.
 • Om mer än en artist samarbetar på en låt eller release sammanfattas de ofta med ord som feat., &, vs, / osv. Mappa endast sådana sammanfattade artistnamn om en fullständig release förekommer under detta sammanfattade namn och om det är tydligt från beskrivningen att det inte bara är ett gästuppträdande. Exempel: Skillnaderna mellan ett samarbete och ett gästuppträdande är dock ganska vaga och om du fortfarande tvekar, välj att mappa den artist som är mer prominent krediterad, t.ex.
 • Relevant Musicbrainz-dokumentation

Låtar

 • Använd det exakta namnet och stavningen som används på denna artists releaser.
 • Om namnet inte används konsekvent på alla releaser eller om artisten har ändrat namn, mappa det namn som oftast används. Om detta inte gäller, mappa den variant som oftast används (kolla lyssnarantalet vid tvekan). Mappa t.ex:
  • The Rolling Stones - Satisfaction -> The Rolling Stones - (I Can't Get No) Satisfaction
 • Mappa till stavningen på artistens eget språk och teckenuppsättning (om tillämpligt). Mappa t.ex:
  • Sigur Rós - Vidrar vel til loftarasa -> Sigur Rós - Viðrar vel til loftárása
 • Använd de kapitaliseringsregler som är standard för titelns språk.
 • För remixer eller andra versioner än originalet, använd namnet av versionen som det visas på releasen i parenteser efter namnet. Mappa t.ex:
  • The Postal Service - Nothing Better (Styrofoam Remix)
 • Använd inte(Original Mix), (Original Version) osv. som en del av låtnamnet för originalversioner. Mappa t.ex:
  • Daft Punk - Revolution 909 (Original Mix) -> Daft Punk - Revolution 909
 • För samarbeten på låtnivå, dvs. när det inte finns en hel release som samarbete, sätt den presenterade artisten i parenteser efter låtnamnet om den artisten krediteras på releasen. Mappa t.ex. till:
  • Method Man - Dangerous Grounds (feat. Streetlife)
 • Korrigera vanliga missuppfattningar. Mappa t.ex:
  • The Who - Teenage Wasteland -> The Who - Baba O'Riley
  • Kraftwerk - Popcorn -> M & H Band - Popcorn
 • Använd kompositören som korrekt artist för klassiska stycken, inte artisten. Mappa t.ex:
  • London Symphony Orchestra - Hallelujah -> Georg Friedrich Händel - Hallelujah
 • Obetitlade låtar bör inte mappas till eller från. Det finns för tillfället inget sätt att specificera vilka obetitlade låtar vi talar om.
 • Relevant Musicbrainz-dokumentation

Allmänt

Vilka regler gäller för att ladda upp bilder på sajten? Hur kan jag rapportera en bild som eventuellt stöter mot reglerna?
Kontrollera generellt att allt material som du laddar upp på sajten följer våra Användarvillkor och Riktlinjer för communityn.

Om du ser en bild som stöter mot någon av dessa regler, använd alternativet ”Flagga som missbruk” på sidan med bilden som ska rapporteras för granskning och ange tydligt vad som är fel med bilden som du flaggar.

Följande regler gäller för uppladdningar av artistbilder och kan också hittas på varje uppladdningssida för bilder:

 • Bilder bör vara verkliga bilder på artisten. I fallet av “virtuella grupper” eller band som förekommer i filmer/TV-program, kan karaktärerna visas.
 • Skivomslag, loggor och andra representationer avråds från. Om en verklig artistbild inte finns tillgänglig, kan en logga användas istället.
 • Inga “roliga” eller anti-artistbilder ska användas. Likaså bör dessa bilder inte innehålla någon nakenhet eller uttryckligt sexuellt innehåll.

 • Följande är riktlinjerna för skivomslag:

 • Bilden bör vara det verkliga skivomslaget för detta album (helst inte mindre än 300 x 300 px).
 • Om albumet har flera bilder, kontrollera om det finns ett release-datum för att klargöra.
 • Om det inte ger något svar, använd ditt omdöme och ladda upp bilden med större upplaga (mest igenkänningsbar, populär).

 • Följande bör betänkas för skivbolagsbilder:

 • Loggan bör vara skivbolagets verkliga logga, helst på en vit bakgrund.
 • Om skivbolaget har haft flera loggor (eller har ändrat sin logga) över tiden, använd den aktuella versionen.
 • Kan jag lägga till nya album på Last.fm eller redigera existerande (exempelvis deras låtlistor)?
  Generellt läggs album till av skivbolag och artister som gör sin musik tillgänglig på Last.fm. Många album importeras automatiskt från skivbolag som vi samarbetar med. Vid sidan av album importerar vi även automatiskt skivomslag, låtlistor och andra detaljer.

  Om du själv är en artist eller från ett skivbolag, kan du ladda upp dina låtar till Last.fm med din Music Manager och automatiskt skapa nya sidor för dem eller uppdatera dina existerande, inklusive låtlistor av låtar du lägger till. Dina uppladdade låtar kommer att dyka upp på din artists sida. Läs mer om hur det fungerar i FAQ:s för Music Manager (på den engelska sajten).

  Som användare kan du inte lägga till album på samma sätt som artister eller skivbolag, vilket betyder att du inte kan lägga till nya album eller redigera existerande eller ändra deras låtlistor eller andra detaljer.
  Om du dock skrobblar ett album som ännu inte finns på Last.fm, skapas en ny sida där du kan skapa en wiki-beskrivning och ladda upp skivomslag, som sedan visas i ditt bibliotek. Sådana album som skapats genom skrobbling länkas från dina egna albumlistor precis som alla andra albumsidor, men de visas inte på artistens sida.
  Varför hittar musiksökningen inte artisten jag letar efter?
  Vi har några restriktioner för vilka artister som hamnar i sökresultaten för att optimera dina resultat.

  Det finns två olika index för artistsökningar:

 • Sidan med huvudsakliga sökresultat har väldigt lösa krav. En artist måste a minst 5 lyssnare eller uppspelningsbara låtar. Detta utesluter mer än hälften av våra artistsidor, av vilka många är felstavningar som resulterat från skrobblingar.

 • Autocomplete, det är rullgardinsrutan du ser från sökrutan i rubriken, har mycket färre artister i sig för att den ska vara så snabb som möjligt. För att hamna i detta index måste artisten ha minst 1 000 lyssnare eller uppspelningsbara låtar. Vi har uppmärksammat att autocomplete inte fungerar om den är för långsam.
 • Kan man rätta albumnamn än?

  Vi kan för tillfället inte rätta albumnamn till rätt stavning som vi gör för artister och låtar. Det finns flera orsaker till att vi inte kan göra detta... än:

  • Vi behöver artistdisambiguering först, vilket är något vi jobbar mot för tillfället.
  • Låter kan tillhöra flera album därför behöver vi utgivandegrupper.

  Under tiden se till att du har korrekt information i ID3-tasggarna i dina musikfiler. Tills vi kan använda rättningar för att lösa problemen, vänligen använd lämpligt album inte Rätta dina taggbilder.