Vanliga frågor

Komma igång

Vad är Last.fm?
Last.fm är en musiktjänst som gör att du kan upptäcka ny musik du gillar, baserat på musiken du redan lyssnar på.

Last.fm-sajten är fylld med massor av information om artister, album och låtar, mer musik som liknar dem, listor, annan statistik m.m., allting byggt av Last.fm-användare som håller koll på vad de lyssnar på med Last.fm. (Om du vill sälla dig till dem och få en egen profil med personliga listor och statistik, läs nästa fråga för mer information.)

Du kan läsa om artister du gillar, kolla in deras mest populära låtar, söka efter deras album och hitta artister som liknar dem. Du kan också hitta kommande spelningar, utforska intressanta musikstilar, lyssna på musik och titta på videor.

För att få ut det mesta av Last.fm, registrera dig för en användarprofil – du kan bygga upp din personliga användarprofil, skriva bloggartiklar, skapa din egen spelningskalender och bjuda in vänner, prata med andra användare och gå med i gemensamma grupper om intressanta ämnen.
Vad får jag när jag registrerar mig?
När du registrerar dig på Last.fm, får du en egen musikprofil som fylls med massor av olika saker medan du använder Last.fm, inklusive dina personliga listor.

Så snart du börjar lyssna på musik med Last.fm eller med din mediaspelare på din dator – för detta behöver du vårt kostnadsfria skrobblingsprogram som du kan få här – läggs all denna musik till i din profil och du kan se vad du har lyssnat på hittills och få egna listor med artister, låtar och album. Detta kallar vi ”skrobbling” – läs mer om det här.

Baserat på musiken du redan har lyssnat på kommer Last.fm att rekommendera dig ny musik du kommer att gilla, kommande spelningar med dina älsklingsartister och andra relaterade artister, samt andra användare med musiksmak som liknar din – dessa är dina musikaliska grannar.

Varför inte hälsa på dem, du kan nu lägga till andra användare som vänner, skicka meddelanden eller hojta till dem. Du kan också söka efter andra användare eller grupper av användare och chatta med dem i deras forum.
Måste jag betala för att använda Last.fm?
Det är gratis att registrera sig och skapa en användarprofil på Last.fm och det är även användandet av de flesta funktioner. Du kan få mer information om våra abonnemangsfunktioner på Abonnera-sidan.

Måste jag betala för att lyssna på musik på Last.fm?
Alla användare i alla länder kan lyssna på Last.fm-stationer gratis med vår musikspelare. Vi har även många hela låtar och gratis nedladdningar som man kan lyssna på gratis. Se FAQ:n ”Hur kan jag lyssna på all musik?” för mer information.
Hur kan jag lyssna på all musik?
Det finns flera sätt att lyssna på musik på Last.fm: med Last.fm-musikspelaren, på begäran med Spotify och direkt från våra artister och skivbolag.

Last.fm-musikspelare
Last.fm-musikspelaren är tillgänglig för alla våra användare i hela världen på vår Lyssna-sida. Med denna spelare kan du lyssna på Last.fm-stationer så som liknande artister, taggar, ditt bibliotek och rekommendationer – ett oändligt utbud av musik, vad du än är intresserad av. En enkel översikt av de olika typerna av stationer hittar du här.

Det finns till exempel artiststationer så som “Radiohead och liknande” eller globala taggstationer så som “Rock-tagg” som låter dig spela musik relaterad till just den artist eller tagg (t.ex. en genre) du väljer. Du kan helt enkelt starta en station på Lyssna-sidan eller klicka på stationsknapparna när du ser dem på sidan och börja lyssna på stationer som du tycker låter intressanta.

Om du har din egen lyssnarprofil har du ditt bibliotek som i princip är all musik du har lyssnat på och lagt till i din profil och du kan lyssna på all denna musik med din personliga biblioteksstation.

Uppspelning av Spotify inbyggt på sidan
Om du är i ett territorium där Spotify finns tillgängligt kommer du att se Spotify-uppspelningsknappar som låter dig lyssna på musik på begäran med Spotify när du söker på Last.fm-webbplatsen. Du måste vara registrerad Spotify-användare för att använda denna funktion.

Partner playlinks
På låtsidorna hittar du även spellänkar från andra tjänster så som Rdio, Deezer ellerr Simfy beroende på vilken som finns tillgänglig i din region. Dessa länkar låter dig lyssna på låten på den andra tjänsten.

Direkt från artister och skivbolag
Många av artisterna och skivbolagen som använder Last.fm gör sin musik tillgänglig för uppspelning av hela låtar eller även som gratis nedladdningar.

När en låt finns tillgänglig som hel låt kan du spela den med spelaren på dess låtsida.

När en låt finns tillgänglig som gratis nedladdning är den markerad som sådan och kan laddas ned via länken "gratis nedladdning" bredvid dess namn i låtlistorna eller från dess låtsida. Du kan söka dessa låtar efter genre på vår sida med gratis musiknedladdningar .
Kan jag köpa eller ladda ner låtar här?
Last.fm är ingen återförsäljare av musik, så du kan inte köpa cd-skivor eller musiknedladdningar från oss direkt, men vi har flera partner för vilka vi har köp- eller nedladdningslänkar på vår sajt. Om du klickar på en av dessa länkar kommer du till deras sajter där du kan hitta de saker du är intresserad av.

Vi erbjuder några kostnadsfria MP3-nedladdningar på vår sajt, som tillhandahålls av artister och skivbolag som gör sin musik tillgänglig på Last.fm. Du hittar dem exempelvis på vår sida med gratis musiknedladdningar, på taggsidorna eller kolla in ditt personliga urval på din hemsida med rekommendationer .